AEP recomandă alegătorilor să se informeze corect şi doar din surse oficiale
Autoritatea Electorală Permanentă reaminteşte că a elaborat şi a publicat Ghidul de prevenire si combatere a acţiunilor de dezinformare a alegătorilor.

Articol de arionmihaela, 12 martie 2025, 19:32
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că recomandă alegătorilor să se informeze corect şi doar din surse oficiale, „în contextul ameninţărilor actuale la adresa integrităţii proceselor electorale şi al răspândirii de conţinut fals şi manipulator în mediul online”.
Conform unui comunicat al AEP, pe site-ul instituţiei, la următorul link https://www.roaep.ro/legislatie/acte-europene-ti-internationale/, pot fi accesate documente de interes pentru toţi participanţii la procesul electoral.
În context, AEP menţionează următoarele documente: Comunicare a Comisiei Europene – Orientări ale Comisiei către furnizorii de platforme online foarte mari şi de motoare de căutare online foarte mari privind atenuarea riscurilor sistemice la adresa proceselor electorale în temeiul articolului 35 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2022/2065; Codul de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online; Codul de bune practici pentru combaterea dezinformării, consolidat în 2022.
Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă reaminteşte că a elaborat şi a publicat Ghidul de prevenire si combatere a acţiunilor de dezinformare a alegătorilor, care poate fi accesat pe site-ul Autorităţii, la secţiunea ALEGERI PREZIDENŢIALE 2025, de la următorul link: https://www.roaep.ro/prezentare/alegeri-prezidentiale-2025/.
„Documentele menţionate sunt instrumente esenţiale în lupta împotriva manipulării informaţiilor şi a interferenţelor în spaţiul digital. Materialele prezintă şi elemente de identificare şi analiză a informaţiilor false şi de evaluare a caracteristicilor conţinutului dăunător, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pe care aceste fenomene le-ar putea avea asupra procesului electoral. Această activitate de informare a alegătorilor face parte din demersurile instituţiilor implicate în organizarea proceselor electorale de a preveni şi combate fenomenele din sfera dezinformării, care pot influenţa participarea la vot şi opţiunile alegătorilor”, se mai arată în comunicatul AEP.