Controale ANPC la unități de panificație și patiserie
În urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au aplicat amenzi în valoare de 170 mii de lei și au dispus retragerea de la consum a 1279 de kilograme de produse de patiserie și panificație, precum și oprirea temporară de la prestarea de servicii și chiar închiderea până la șase luni a unora dintre unitățile verificate.
Comisarii Autoritatii Naționale pentru Protecția Consuamtorilor (ANPC) au întreprins, ieri, controale la operatori economici cu activități în domeniul panificației și patiserie, din sectoarele 1, 4, 5 și 6 ale Capitalei.
În urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au aplicat amenzi în valoare de 170 mii de lei și au dispus retragerea de la consum a 1279 de kilograme de produse de patiserie și panificație, precum și oprirea temporară de la prestarea de servicii și chiar închiderea până la șase luni a unora dintre unitățile verificate.
Astfel, la SALATIN BOSFOR IMPORT EXPORT SRL cu punctul de lucru in Bd. Ghencea, nr 8, CUI 11715801, la data și ora controlului s-au constatat următoarele: nerespectarea condițiilor de întreținere a spațiului și utilajelor de lucru folosite, dupa cum urmează: depozitarea făinii în spații prăfuite si imbacsite, cu depuneri pe pereți, tubulatura și grile de ventilație îmbâcsite de faina și praf, cu vopsea sărită, neigienizate, produse finite și ambalaje (navete din plastic pentru transport pâine ), cutii din carton depozitate pe un culoar de trecere/spațiu deschis cu o copertină (curte), rasteluri cu tăvi de produse finite depozitate în curte sub o copertină, tăvi cu grad avansat de uzură și depuneri de grăsime și impurități, depozitare produse finite și utilaje defecte în același spațiu.
În spațiul de producție pavimentul este neuniform cu ciobituri și neigienizate.
Blaturile de lucru din lemn pe care se modela coca prezintă mucegai și sunt degradate.
Benzile transportoare din unitate sunt uzate, neigienizate si au depuneri de cocă.
Mașina de transport are podeaua din lemn uzat, cu depuneri de praf și impurități.
Frigiderele în care erau depozitate materiile prime și semifabricate (ouă, brânză, cocă ) sunt neconforme fiind răcitoare pentru băuturi și fiind neigienizate, ruginite si cu vopsea exfoliată.
Drojdia era depozitată la o temperatură de 17°C, deși producătorul recomanda păstrarea la loc uscat și răcoros si la 4-8°C.
Erau utilizate ustensile neprofesionale ( cu mânere sau finisaje din plastic) uzate si cu depuneri de impurități, bureți din sârmă.
Comisarii au constatat și prezența insectelor vii (gândaci), în spațiul în care se aflau materii prime și produse finite.
Comisarii au dispus oprirea temporară de la prestarea de servicii (OTPS) precum și oprirea de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a 323 kg produse, în valoare de 4680 lei.
S-au aplicat două sancțiuni în valoare de 40.000 lei.
Pentru săvârșirea acestor abateri se propune închiderea temporară a unității intre 0-6 luni.
În urma controlului efectuat la Bread is Life by Koksal cu punctul de lucru situat în str. Brazilia nr.2A au fost identificate următoarele deficiențe:
Produse de patiserie și cofetarie care nu aveau data producției, elemente de identificare și caracterizare, data deschiderii.
Agregate frigorifice care prezentau chedere neihenizate.
Camera frigorifică prezenta ventilația neigenizată.
Rastelurile de prezentare, tăvile de coacere erau neigienizate, cu urme grosiere de arsură și pânze de protecție cu urme de mucegai.
Tavanul prezenta infiltrații, iar produsele de cofetărie aveau data limită de consum depășită.
S a dispus oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficientelor.
În același caz, comisari AOC au mai dispus și sancțiunea complementară de închidere temporară a unității pe o durată de 6 luni.
Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amenzi în cuantum de 25.000 lei Au fost oprite de la comercializare 430 kg de produse, în valoare de 24.000 lei.
Vel Pitar SA cu punctul de lucru în Sos. Sălaj, nr. 173-175 unde în urma verificărilor efectuate nu s-au constatat abateri privind legislația în vigoare în domeniul protecției consumatorilor.
Le pain Finno Star SRL cu punctul în Șos. Alexandriei, nr. 199 H unde s-au constatat următoarele:
– mașini transport paine cu mucegai, neigienizate;
– panacoate (tavi dospit) cu mucegai, exfolieri, neigienizate;
– Camera dospitor cu rugină, mucegai, miros puternic;
– Tăvi coacere cu grad avansat de arsură, uzură;
– Paviment cu ciobituri;
– Diferență gramaj la produsele de panificație;
S-au efectuat teste de sanitatie de pe suprafață panacotelor (tăvi dospitor) în vederea determinării bacteriilor coliforme, drojdii, mucegaiuri, număr total de germeni. Probe trimise la ICA cu Proces Verbal de Prelevare
OTPS pana la 6 luni
ODC: 285 kg în valoare de 1720 lei
3 amenzi în valoare de 50.000 lei
Primo Fast Food Mix SRL cu punctul de lucru în Str. Petre Ispirescu, nr. 117 unde la data și ora controlului s-au constatat:
– lipsa informare în câmpul vizual principal al consumatorului a ingredientelor conform Ord 201/2022;
– Cutii depozitare din material plastic, neprofesional.
PVCC: 5000 lei + AV
Control operativ la SC KOKSAL PROD IMPEX 96 SRL cu pct de lucru în sectorul 4, Str Izvorul Rece nr 16.
Deficiente: utilaje pentru igienizare în spațiul de producție, rafturi și tăvi folosite în activitatea de producție neigienizate cu acumulări de grăsimi arse și impurități, tub de alimentare faina neigienizat, sifon pardoseala cu acumulări grosiere de mizerie, scari depozit cu acumulări de mizerie, dospitoare cu acumulări de impurități și chedere neigienizate, diverse articole textile și scule depozitate în spațiul de producție, în camera tancurilor de faina s-au identificat insecte moarte și faina în strat grosier pe paviment, agregat frigorific cu acumulări de mizerie pe plafon, bancuri de lucru cu acumulari de grasimi si impuritati, coca depozitata în spatii neconforme, produse finite (merdenele, dobrogene, strudele) depozitate în tăvi neigienizate, sirop depozitat intr-un vas cu acumulări de impurități, 120 kg nuca cu modificări organoleptice și urme de mucegai. Operatorul a fost sancționat cu 50000 lei pt încălcarea art 7 lit c lin1 și art 7 lit c a 2-a lin. din OG 21/1992. De asemenea, s-au dispus masuri de Oprire Temporara a Prestarii Serviciilor conform art 55(2) lit.d din OG 21/1992 și propunere de închidere temporara a unitatii pentru o perioada de până la 6 luni, conform art 56(11) lit.a coroborat cu art 55(2) lit.b din OG 21/1992, oprire definitiva de la comercializare, retragere din circuitul consumului uman si distrugere pentru 241,5 kg in valoare de 5102, 72 lei preparate finite și materii prime alimentare conform art 55(1) lit d si e și 55(3) din OG 21/1992. Totodată, s-au prelevat si probe pentru faina de pe tubul de alimentare din unitate.