Traficul rutier sau arborii? Ce salvăm în Capitală?

Articol de Mircea Apostolescu, 13 martie 2025, 12:08
Asociația Străzi pentru Oameni cere, printr-un apel deschis, salvarea a 42 de arbori de pe Bulevardul Barbu Văcărescu, care ar urma să fie defrișați , în cadrul lucrărilor de modernizare a liniei tramvaiului 5 și a sistemului rutier de pe această arteră importantă din nordul Bucureștiului.
Conform avizului emis de către Direcția de Mediu a Primăriei Municipiului Bucureşti, pe traseul lucrărilor, între Șoseaua Ștefan cel Mare și Podul Băneasa, au fost identificați 55 de copaci care ar urma să fie defrișați și alți 27, care ar urma să fie transplantați, cinci dintre aceștia, în Sectorul 1, iar ceilalți 22, în Sectorul 2.
Printre arborii care ar urma să fie defrișați, se regăsește și un exemplar de platan, cu o înălțime de 14 metrii și un diametru de 110 centimetrii.
Peisagista Diana Culescu spune că un asemenea arbore ar putea avea o vârstă de peste 150 de ani, o valoare de înlocuire de circa 19.500 de euro și nu poate fi înlocuit prin plantare în compensare.
„Acest platan are peste 150 de ani, aș zice eu. Nu există această idee, de plantare în compensare.
Compensarea înseamnă că faci ceva de aceeași calitate. Cum putem să plantăm în compensare un arbore de 150 de ani? Putem să-l aducem, într-adevăr, din altă parte, dar asta costă enorm de mult. Costă peste 300 de mii de euro o așa aventură.
Chiar dacă plantați, acum, un arbore de 40-50 de ani, ne trebuie încă 100 de ani, ca să ajungem tot acolo.
Deci, nu există, asta cu plantarea în compensare este o prostie. Este o prostie care este vehiculată prin Hotărârea de Consiliu General al Municipiului București 304/2009″, a declarat, pentru București FM, peisagista Diana Culescu.
Asociația Străzi pentru Oameni propune și soluții alternative, care să permită lărgirea refugiilor de tramvai și chiar lărgirea trotuarelor și trasarea de benzi pentru bicicliști, fără defrișarea copacilor.
Este vorba despre îngustarea benzilor pentru traficul auto și eliminarea parcării nelegale, pe prima bandă a bulevardului.
Peisagista Diana Culescu spune că se ajunge la astfel de situații, în care se defrișează arbori de neînlocuit, din cauza lipsei unui Registru al Spațiilor Verzi, care să ofere informații atât despre localizarea, cât și despre caracteristicile și valoarea arborilor. Astfel de informații ar fi putut permite proiectarea, de la bun început, a investiției în modernizarea liniilor de tramvai și a peroanelor, astfel încât să nu fie nevoie de defrișarea unor copaci valoroși, de neînlocuit.
„În general, dacă ne punem problema de confort urban, circulație și așa mai departe, întotdeauna arborii vor pierde.
Problema, în acest caz, este că nu s-a avut în vedere, de la bun început, că acești arbori există. Ca, de exemplu, puteau să mute puțin stația, față de unde au proiectat-o.
Dar, neavând Registrul Verde, nu știm unde sunt arborii, nu știm cât de mari sunt ei și nu știm care sunt cei pe care trebuie să-i protejăm.
De exemplu, pe Barbu Văcărescu, sunt și exemplare de 20 de centimetrii în diametru, dar noi îi tratăm pe toți la fel, pentru că nu există Registrul Verde.
Nu că nu există Registrul Verde, ci el nu este folosit ca instrument de gestionare. El este o hartă pe care s-au dat două milioane de euro, fără să ne aducă aceste informații, pe care vi le spun eu, acum: cât de mari sunt arborii pe care trebuie să-i tăiem și unde sunt ei amplasați.
Dacă firma care a făcut proiectarea avea aceste informații, sunt convinsă că ar fi dat câțiva metrii mai într-o parte sau în alta aceste stații care trebuie introduse, acolo.
Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, nu se întâmplă niciodată . Primăria (…Municipiului București n.r.) nu face absolut nimic pentru a face un update la această hartă (…Registrul Verde n.r.)”, a declarat, pentru București FM, peisagista Diana Culescu.
Din păcate, investiția de pe Barbu Văcărescu nu este singura care e pe cale să reducă numărul copacilor din București. Alte investiții ale Municipalității s-au soldat și ele cu defrișări semnificative.
Astfel, pentru lucrările de lărgire a Șoselei Fabrica de Glucoză, proiect finalizat în 2020, au fost defrișați nu mai puțin de 240 de copaci. La început, s-a promis plantarea a tot atâtor arbori, pe aliniamentul noii șosele, dar, apoi, alveolele amenajate pentru plantarea de copaci au fost asfaltate.
Și cu ocazia lucrărilor de lărgire a Prelungirii Ghencea au dispărut, deja, 91 de copaci, deși proiectul nu a fost finalizat decât pe primul tronson, între Strada Brașov și terminalul Ghencea, capătul tramvaiului 41.