Cum să scapi de datorii și să îți recâștigi libertatea financiară

Articol de Monica Liche, 17 martie 2025, 16:53
Ce este educația financiară, cum ne poate fi ea de folos, care sunt obiceiurile financiare sănătoase și care sunt cele care ne lasă cu buzunarele goale sunt teme de interes pentru fiecare dintre noi. În săptămâna Internațională a Educației Financiare ne-a vorbit despre toate acestea Irina Chițu, consultant financiar și fondator finzoom.ro, invitata Ioanei Brușten #InComunitate.
De la teorie la practică
Educația financiară a devenit un pilon esențial pentru stabilitatea fiecăruia dintre noi. Dincolo de ideea de economisire, mai vorbim și despre o gestionare eficientă a banilor, făcută în mod conștient, astfel încât să ne protejăm de momentele surpriză ale vieții și să ne asigurăm un viitor mai sigur.
“Nu strângem bani doar de dragul de a-i strânge, ci să avem un un scop pentru ceea ce punem deoparte și să înțelegem că banii sunt un instrument, nu sunt scop în sine. Ne ajută să ne ferim de capcane. Trebuie să ne gândim înainte de a acționa și de a face orice cu banii noștri sau cu dorințele noastre de a de a strânge mai mulți bani și să fim protejați, pentru că acum sunt foarte multe tentații și ar fi bine să știm să facem diferența între ceea ce e bine și mai puțin bine.”
Capcanele financiare și cum le evităm
O altă lecție de bază a educației financiare este identificarea și evitarea capcanelor financiare. Fie că este vorba de cheltuieli impulsive, scheme de îmbogățire rapidă sau credite păguboase, fiecare decizie trebuie analizată cu atenție.
„Întotdeauna când e ceva prea frumos ca să fie adevărat, de obicei ceva nu e în regulă.
(…Au apărut acum și acele produse, produse financiare, buy now – pay later.
Adică cumperi acum și plătești mai târziu, care-s foarte tentante, au un cârlig și spune: nicio problemă că n-ai bani, îți dau bani acuma, te împrumut pe loc și plătești tu după. E același lucru, trebuie să plătești oricum mai târziu și poate vine și cu costuri foarte mari după.”
Fondul de siguranță: un scut împotriva incertitudinii
Bani albi pentru zile negre, numeau bunicii noștri exercițiul financiar care se referă la crearea unui fond de siguranță. Acest fond asigură o oarecare stabilitate în situații neprevăzute, cum ar fi pierderea locului de muncă sau cheltuieli medicale neplanificate.
“Dacă te gândești la instabilitate financiară, primul pas este pui deoparte pentru un fond de siguranță, să ai banii tăi puși deoparte pentru, cum zicea bunica, zile negre.
Să nu trebuiască să te împrumuți sau să vinzi ceva în pierdere, dacă ai de ceva de vândut, de exemplu, doar ca să faci rost de bani, să îți rezolve o problemă sau și mai rău, ca să mănânci a doua zi.
(…)Cea mai bine ar fi să ai undeva la minimum trei luni de cheltuieli într-un cont separat, de care să nu te atingi și să fie rezerva ta.”- Irina Chițu, consultant financiar
Cheltuielile ascunse care îți consumă veniturile
Multe dintre cheltuielile noastre zilnice, oricât de mici ar fi, se acumulează și ajung să devină o povară financiară. Cafeaua de dimineață, prânzul luat în oraș sau abonamentele neutilizate sunt doar câteva dintre costurile care, la final de an, pot însuma sume destul de mari.
„Indiferent de cât câștigi, poți să pui deoparte. În primul rând, începi să îți faci un buget ca să știi ce bani îți intră în casă. pe ce se duc banii în fiecare lună?
(…)Dai 20 lei pe zi la fast-food? Într-un an sunt 7.200 lei – poate fi vacanța pe care ți-o dorești de 10 ani.”
Creditul, prieten sau dușman?
Un credit bine gestionat poate fi un instrument util, dar unul luat fără un plan clar poate deveni o capcană. Diferența dintre un credit bun și unul toxic stă în scopul său: crește veniturile sau reduce cheltuielile? Dacă răspunsul este nu, atunci este un pas la care ar fi bine să ne mai gândim.
„ Un credit este bun atunci când, cu ajutorul lui, reușești să-ți reduci cheltuielile sau să-ți crești veniturile. Poți să-ți iei un alt telefon prin credit, dacă tu ești vlogger, blogger și te ajută la muncă, ca să postezi pe diferite rețele de socializare și să câștigi bani. Dacă îți crești veniturile, atunci este ok, este foarte bun pentru că îți scoți banii din ceea ce îți aduce în plus.
(…)Un credit nu se face pentru distracție, pentru a-ți acoperi cheltuielile pentru traiul zilnic. Pentru aceasta pui deoparte 5 lei, 10 lei, ca să ai acel fond.”–Irina Chițu, consultant financiar
Află totul despre investiții, despre titlurile de stat, gestionarea litigiilor, credite toxice și cum să eviți să cazi în capcana acestora aici