MAI: Gestionarea migraţiei ilegale, printre subiectele de discuţie dintre ministrul de Interne şi omologul bulgar
Chestiunea combaterii drogurilor s-a aflat, de asemenea, pe agenda discuţiilor.

Articol de arionmihaela, 19 martie 2025, 09:51
Gestionarea migraţiei ilegale, securizarea zonei de frontieră comună româno-bulgară şi a frontierei externe a UE, precum şi destructurarea reţelelor de criminalitate organizată transfrontalieră au fost printre subiectele abordate de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şi omologul său din Republica Bulgaria, Daniel Mitov, în cadrul unei întâlniri în domeniul afacerilor interne din noua calitate de State Membre Schengen.
„Gestionarea fluxului la frontieră este importantă pentru MAI. Dorim ca cetăţenii români să simtă direct şi concret intrarea în Spaţiul Schengen. Înţeleg că partea bulgară trebuie să continue lucrările de reparaţii la Podul Prieteniei Ruse-Giurgiu, dar am discutat cu omologul şi prietenul Mitov, ministrul bulgar de Interne, măsuri concrete de fluidizare a traficului şi de sprijinire a cetăţenilor care tranzitează frontiera prin patrule mixte şi alte măsuri operative de facilitare a traficului la frontieră”, a declarat Predoiu, potrivit unui comunicat al MAI.
El a propus ca atenţia imediată să se axeze pe consolidarea controlului la frontierele externe şi garantarea mobilităţii în siguranţă în Spaţiul Schengen, combaterea reţelelor de crimă organizată şi a ameninţărilor transfrontaliere, dar şi pe îmbunătăţirea răspunsului la noile provocări prin dezvoltarea de mecanisme comune pentru combaterea criminalităţii cibernetice şi a atacurilor hibride.
Chestiunea combaterii drogurilor s-a aflat, de asemenea, pe agenda discuţiilor, miniştrii convenind că este nevoie de un efort comun consolidat la nivel european pentru a putea duce războiul împotriva drogurilor, cu o implicare sporită a tuturor structurilor de poliţie şi o coordonare eficientă la nivel internaţional, cu sprijinul agenţiilor Uniunii Europene.
Întâlnirea se înscrie în calendarul dinamic de contacte la nivel ministerial şi reprezintă o continuare a discuţiilor avute, atât în format bilateral, în data de 3 februarie, la Svilengrad (în contextul participării ministrului român, alături de omologul bulgar, ungar şi reprezentantul conducerii Ministerului Federal de Interne austriac, la Ceremonia oficială de lansare a patrulelor comune la frontiera bulgaro-turcă), cât şi a ultimelor discuţii ce au avut loc cu prilejul reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 5 martie.
Dialogul miniştrilor s-a axat pe priorităţile cooperării bilaterale în domeniul afacerilor interne din noua calitate de State Membre ce aplică integral acquis-ul Schengen, respectiv gestionarea migraţiei ilegale, securizarea zonei de frontieră comună româno-bulgară şi a frontierei externe a UE, precum şi destructurarea reţelelor de criminalitate organizată transfrontalieră.