Special Olympics România lansează o nouă ediţie a campaniei #FiiSocksy
Pe 19, 20 şi 21 martie, românii sunt invitaţi să poarte şosete desperecheate pentru a marca Ziua Mondială a Sindromului Down (21 martie) şi pentru a susţine sportivii Special Olympics.

Articol de arionmihaela, 19 martie 2025, 16:01
Special Olympics România dă startul unei noi ediţii a campaniei #FiiSocksy, o iniţiativă menită să promoveze solidaritatea şi incluziunea persoanelor cu Sindrom Down.
Pe 19, 20 şi 21 martie, românii sunt invitaţi să poarte şosete desperecheate pentru a marca Ziua Mondială a Sindromului Down (21 martie) şi pentru a susţine sportivii Special Olympics.
Lansată în 2016, #FiiSocksy a devenit una dintre campaniile emblematice ale Special Olympics România. Printr-un gest simplu – purtarea şosetelor desperecheate – campania a reuşit să aducă împreună şcoli, cluburi sportive, companii şi personalităţi publice într-un efort comun de promovare a incluziunii prin sport. În timp, iniţiativa a căpătat şi o componentă de strângere de fonduri, pentru a susţine participarea sportivilor cu Sindrom Down la antrenamente şi competiţii naţionale şi internaţionale.
De ce şosete desperecheate?
La microscop, cromozomii arată ca nişte şosete colorate. Persoanele cu Sindrom Down au un cromozom suplimentar la perechea 21 (trisomia 21), iar această particularitate genetică a inspirat simbolul campaniei.
Cum te poţi alătura campaniei?
* Poartă şosete desperecheate pe 19, 20 şi 21 martie
* Fă o fotografie şi posteaz-o pe social media cu hashtagurile #FiiSocksy #SuntSocksy #AlegIncluziunea
* Trimite fotografia pe email la generatia_unificata@specialolympics.ro
* Susţine sportivii Special Olympics printr-o donaţie accesând: https://specialolympics.ro/doneaza
Special Olympics România încurajează publicul larg să se implice în această campanie pentru a susţine incluziunea persoanelor cu Sindrom Down şi pentru a promova acceptarea şi respectul pentru diversitate.
Sindromul Down este o condiţie genetică determinată de prezenţa în organism a unui cromozom suplimentar. Această condiţie influenţează modul în care se dezvoltă şi funcţionează corpul. Persoanele cu SD au trăsături fizionomice aparte, un coeficient de inteligenţă scăzut şi riscul de a dezvolta şi alte probleme de sănătate. Persoanele cu SD îşi pot dezvolta diferite abilităţi: răbdarea, meticulozitatea, determinarea. Sportivii cu SD au personalităţi complexe, sunt afectuoşi, foarte ambiţioşi şi bucuroşi când îşi depăşesc limitele şi câştigă medalii.
Special Olympics este o mişcare globală care valorifică potenţialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie acceptate şi implicate ca membri activi ai comunităţilor din care fac parte, pentru a crea o societate tolerantă, deschisă tuturor abilităţilor.
Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate şi educaţie, Special Olympics luptă împotriva pasivităţii, discriminării şi intoleranţei. Din 2003, Special Olympics România a ajutat peste 27.000 de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale să devină cetăţeni activi ai comunităţii.