Ascultă Radio București FM Live

Plantarea în compensare, de la bune intenții la cimitire de arbori?!

Foto: Sursa foto: Facebook/Radu Mihaiu

Articol de Mircea Apostolescu, 24 martie 2025, 17:03

După  mai bine de 15 de ani de plantări în compensare,  Bucureștiul nu este „sufocat” de arbori!

Hotărârea de Consiliu General (HCGMB) nr. 304/2009 privind plantarea în compensare, în cazul defrișării unor arbori de către persoane fizice, agenți  economici sau instituții ale statului nu funcționează așa  cum ar trebui, pe de o parte din cauza amenzilor foarte mici prevăzute pentru nerespectarea obligației de a planta zece arbori în locul fiecărui copac tăiat,  pe de altă parte din cauză că nu poți planta zece copaci, pe un teren de pe care ai defrișat  unul.

Dovada clară  că  HCGMB 304/2009 nu s-a aplicat este faptul că  Bucureștiul  nu este „sufocat” de arbori, după  mai bine de 15 de ani de plantări în compensare, spune peisagista Diana Culescu.
„Dar, neavând  Registrul Verde, nu știm unde sunt arborii,  nu știm cât de mari sunt ei și nu știm care sunt cei pe care trebuie să-i  protejăm. 
Nu există  această idee de plantare în compensare.  Compensarea înseamnă  că faci ceva de aceeași calitate.  Asta cu plantarea în compensare  este o prostie care este vehiculată prin Hotărârea de Consiliu General 304/2009. A avut bune intenții,  în sensul în care s-a dorit ca, dacă  se taie un arbore, totuși  să  existe un volum vegetal care să-i  ia locul.
Din păcate,  așa cum este ea făcută și cu amenzile derizorii, care există,  în cazul în care nu aplici legea, practic, au făcut ca această  Hotărâre  de Consiliu General  să  fie inaplicabilă, la ora actuală. 
Și  această  plantare în compensare gândiți-vă că  presupune ca,  la orice arbore tăiat,  în București,  să  se planteze alți  zece. Și  o dovadă  că  această hotărâre  nu funcționează  este însuși  faptul că  Bucureștiul  nu e sufocat de arbori. Hotărârea  este din 2009, avem atâția  ani de când se aplică,  Bucureștiul  nu este sufocat de arbori, deși,  în teorie, , de câte ori am tăiat  un arbore, de fiecare dată am plantat zece, în loc„, a explicat, pentru București FM,  peisagista Diana Culescu.
Zece copaci nu pot trăi pe terenul de unde a fost tăiat  unul singur!
O altă  cauză  pentru care plantarea în compensare nu funcționează constă  în imposibilitatea de a planta zece arbori pe terenul de pe care a fost tăiat  unul singur, mai spune specialista.
Și  această  plantare în compensare presupune ca,  la orice arbore tăiat,  să  se planteze alți zece. În afară  de faptul că  e o prostie, pentru că,  dacă,  într-o  grădină de mici dimensiuni,  abia ai loc să  ții  un arbore și tu îl  tai,  ca  să-ți faci o casă  sau să-ți  mărești casa, ce șanse  sunt ca,  pe acel loc, să  trăiască  încă  zece arbori, după  aceea?
Pot să-mi plantez cei zece arbori , ei nu vor rezista niciodată  acolo, pentru că nu au loc, nu au resurse”, explică  Diana Culescu.
HCGMB nr. 304/2009 îi  oferă  celui care taie un copac posibilitatea de a planta în compensare pe un alt teren al său. Însă,  nu precizează  că  terenul trebuie să  se afle în Municipiul București,  susține peisagista Diana Culescu.
Dacă nu poate planta pe un alt teren al său,  persoana respectivă  are posibilitatea de a plăti contravaloarea materialului dendrologic și a plantării acestuia administrației  locale, pentru ca aceasta,  prin institutiile proprii – Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB), de exemplu,din subordinea Primăriei Capitalei,  să  planteze, în parcurile pe care le administrează.
Nici această variantă  nu funcționează,  însă,  pentru că,  după  plantare, nimeni nu mai îngrijește arborii și  aceștia  se usucă.  Astfel, există  parcuri bucureștene  care s-au transformat, în decursul anilor, în adevărate  cimitire de arbori. Un astfel de exemplu este Parcul Izvor, susține  specialista.
„Hotărârea  de Consiliu General  specifică, dacă  nu poți  să  plantezi pe terenul tău,  de unde ai tăiat,  acești  arbori, poți să plantezi pe un alt teren al tău. Nu specifică să fie tot în București.  Nu știu cum ne ajută pe noi această  hotărâre  să  avem arbori, în București .
Cea de-a treia prevedere este să  faci un protocol cu administrația publică  și să  planteze ei pentru tine. Să  le dai contravaloarea necesară,  astfel încât  să planteze. 
Ceea ce, în  teorie, se întâmplă. Practic, sunt parcuri,  cum este Izvorul, care sunt cimitire de arbori. Pentru că se plantează  acești  arbori, nu se ține  cont de ce calitate trebuie să  fie cumpărată și,  apoi, nu dă  nimeni, absolut nimeni, bani pentru perioada de instalare. Adică,  în următorii  trei ani, după  ce ai plantat trebuie ca cineva să  aibă  grijă.  Pentru că  este foarte vizibil cum, an de an, sunt plantați  arbori, în  parcurile din București,  și mor”, a declarat Diana Culescu.
Cazul a 172 de copaci uscați  din Parcul Izvor și alți  130 din Parcul Floreasca a fost cercetat, în 2021, de catre București FM.  Astfel, potrivit informațiilor obținute,  atunci, pe 29 octombrie 2020, Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU) din subordinea Consiliului General al Municipiului București,  încheia,  pe baza unei licitații,  un contract cu Compania Municipală Cimitire SA, aflată  tot în subordinea CGMB.
Contractul stipula plantarea a 302 copaci, cu o grosime a trunchiului între  20-28 de centimetrii,  dintre care 172, în Parcul Izvor , și 130 , în Parcul Floreasca. Același  contract prevedea în sarcina Companiei Municipale Cimitire obligația  întreținerii  copacilor, după  plantarea acestora.
În 14 octombrie 2020, ACCU încheia  și  cu Administrația  Lacuri,  Parcuri și Agrement (ALPAB) un protocol pentru plantarea arborilor respectivi.
După  circa un an, în toamna lui 2021, ACCU solicita ALPAB informații  cu privire la starea celor 302 arbori. Și tot atunci, printr-un nou protocol încheiat între cele două administrații, se constata  uscarea arborilor plantați cu un an în urmă.
Pe 28 octombrie 2021, ACCU cerea Companiei Municipale Cimitire SA ca,  în baza garanției  de bună  execuție,  să  planteze alți  arbori. Compania se afla,  însă,  deja, în insolvență și  răspundea,  pe 18 noiembrie 2021 că  arborii plantați „nu prezintă  semne de uscare”.
Plantarea în compensare distruge aspectul istoric al unor parcuri?
O altă  problemă a  plantarilor in compensare ar fi aceea că ar distruge estetica parcurilor , atunci când aceste plantări sunt executate în parcurile istorice ale Capitalei, precum Cișmigiul, spune peisagista Diana Culescu.
„Sunt plantați  și in locuri unde, de fapt, distrug imaginea istorică a unui monument. Și,  aici, o să vă dau exemplu Parcul Cișmigiu – unde, teoretic, orice intervenție de plantare trebuie să  aibă  avizul Ministerului Culturii și  unde o să  vă  duceți  și o să vedeți că  e plăcuță cu „Peluză Mare” sau „Peluză Mică” și „Peluză Mare” și  „Peluză Mică” sunt niște  pădurici.  Pentru că,  acolo, s-a plantat, că  era loc liber.
Nu ne interesează  ce a vrut artistul, acum 170 de ani. Nu ne interesează să arate a monument istoric. Ne interesează să plantăm  în compensare”, a declarat Diana Culescu.
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 17:06

PMB: Mai multe imobile din Municipiul București vor beneficia de expertizare tehnică

Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a semnat contractul pentru prestarea serviciilor de expertizare tehnică a...

PMB: Mai multe imobile din Municipiul București vor beneficia de expertizare tehnică
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 16:33

Dâmbovița Apă Dulce – proiect urban 2025 – dialog, artă și reconectare cu orașul

Am discutat despre cum Dâmbovița poate deveni un loc viu, curat și deschis ideilor tale cu Tamina Lolev – Nod Markerspace și Teodor Frolu...

Dâmbovița Apă Dulce – proiect urban 2025 – dialog, artă și reconectare cu orașul
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 13:45

Break the fake: Community Notes – utilizatorii verifică faptele. Cu ce rezultat?

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în...

Break the fake: Community Notes – utilizatorii verifică faptele. Cu ce rezultat?
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 12:02

Vatican: a început conclavul care va alege noul papă

La peste două săptămâni de la moartea Papei Francisc, 133 de cardinali electori se reunesc in Capela Sixtina pentru un conclav care se anunţă...

Vatican: a început conclavul care va alege noul papă
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 11:29

Inspectorii ANPC au închis un veritabil „abator al groazei” din Popești Leordeni! FOTO & AUDIO

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au descins aseară într-un abator situat în Popești-Leordeni, pe...

Inspectorii ANPC au închis un veritabil „abator al groazei” din Popești Leordeni! FOTO & AUDIO
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 10:30

Cele 6 semne că relația se apropie de sfârșit

Relațiile moderne sunt supuse unei presiuni constante: să existe stabilitate, maturitate, inteligență emoțională, dar să fie și pline de sens...

Cele 6 semne că relația se apropie de sfârșit
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 10:25

Teatrul Masca marchează 35 de ani cu un weekend aniversar

Teatrul Masca împlinește 35 de ani de activitate. Cu acest prilej, instituția organizează un weekend aniversar care reunește un manifest...

Teatrul Masca marchează 35 de ani cu un weekend aniversar
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 09:49

Lansare de carte și sesiune de autografe > „forma tăcerii“ de Cristian Fulaș la Cărturești Verona

Vor vorbi despre carte, alături de autor, Carmen Mușat (critic literar, profesor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti,...

Lansare de carte și sesiune de autografe > „forma tăcerii“ de Cristian Fulaș la Cărturești Verona