Din culisele polarizării: ne poate dezvălui AI-ul noi perspective?

Articol de Vicentiu Andrei, 26 martie 2025, 09:49
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
Bine te-am regăsit!
Ne poate ajuta inteligența artificială să descoperim perspective diferite asupra unui subiect care ne preocupă? Publicația americană Los Angeles Times era cu siguranță de această părere, atunci când a lansat la începutul lunii martie un nou instrument digital, în cadrul rubricilor sale de opinie. Instrumentul, o aplicație care folosește inteligența artificială, botezată ”Insights” (”Perspective”), are un rol binedefinit pentru cititori.
Conform LA Times, funcția Insights oferă analize generate de inteligența artificială pe marginea articolelor de opinie. Mai specific, instrumentul analizează conținutul rubricilor de opinie, pentru a identifica locul în care opiniile exprimate ar putea fi plasate pe spectrul politic (stânga-dreapta). De asemenea, oferă un rezumat comentat al ideilor exprimate în articol, împreună cu diferite puncte de vedere despre subiect selectate din mai multe surse. Analiza Insights nu este realizată de echipa editorială a LA Times și nu emite judecăți de valoare privind calitatea punctului de vedere susținut în articol.
Implementarea acestui instrument nu a fost lipsită nici de critici, nici de erori.
Sindicatul care reprezintă jurnaliștii de la LA Times a exprimat în mod repetat dubii cu privire la eforturile proprietarului de a folosi instrumente externe de inteligență artificială pentru a produce comentarii pe conținutului redactat de angajații ziarului. Reprezentanții jurnaliștilor argumentează că ”această abordare – analiza generată de inteligența artificială, nesupusă unei verificări din partea personalului editorial” riscă să erodeze și mai mult încrederea în știri, iar bani folosiți pentru finanțarea ”Insights” ar fi putut fi direcționați în beneficiul echipei editorial a publicației.
La scurt timp după implementare, funcția „Insights” a eșuat în mod foarte public când a generat conținut care minimaliza istoria rasistă și violentă a Ku Klux Klanului, organizația suprematistă albă extremă fondată în Statele Unite cu scopul de a se opune drepturilor acordate sclavilor eliberați în urma Războiului Civil. Incidentul a stârnit critici publice pe scară largă și a ridicat întrebări serioase despre riscurile utilizării instrumentelor de inteligență artificială fără o supraveghere umană.
De asemenea, cercetători din domeniul științelor politice avertizează și asupra unui alt tip de risc. Lilliana Mason, cunoscută pentru cercetările sale în domeniul polarizării politice, atrage atenția asupra experimentelor din psihologia socială. Acestea arată că oamenii care citesc informații pe care le consideră ca venind din tabăra lor politică și ideologică sunt mai dispuși să le accepte imediat sau chiar să își schimbe părerea. Insights riscă să crească diviziunea pe considerente ideologice, clasificând argumentele nu după cât de puternice sunt, ci după sprectrul politic de care aparțin. Acest lucru îngreunează evaluarea obiectivă a lor de către cititorii polarizați – aceștia ar putea să le respingă pe criterii de apartenență politică.
Atât pentru azi, rămâi cu BucureștiFM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.