Metrorex a semnat contractul privind legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă
Proiectul Magistrala 6 este unul complex, ce va înlesni deplasarea a mii de călători, reducând semnificativ timpii de călătorie şi contribuind la diminuarea congestionării traficului rutier.

Articol de arionmihaela, 26 martie 2025, 15:09
Metrorex a semnat contractul pentru realizarea legăturii reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă, a anunţat compania.
Conform sursei citate, contractul a fost semnat între Metrorex şi Asocierea Somet SA, Salcef SpA, Theda Mar Design SRL, Tiab SA, UTI Construction and Facility Management SA, Altimate SA, în prezenţa secretarului general din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Mariana Ioniţă.
„Semnarea acestui contract reprezintă un pas important în dezvoltarea unei reţele de metrou moderne şi eficiente. Proiectul ‘Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni)’, va răspunde uneia dintre cele mai importante nevoi ale cetăţenilor: conectivitatea între cea mai importantă poartă feroviară, gara Bucureşti Nord, şi cel mai important aeroport din ţară, Aeroportul Internaţional Henri Coandă. În cadrul acestui contract, cu un impact direct asupra confortului şi eficienţei transportului public din zona Bucureşti-Ilfov, vor fi realizate lucrări de arhitectură, cale de rulare, dar şi instalarea sistemelor electromecanice şi de curenţi slabi”, a declarat, la semnarea contractului, Mariana Miclăuş, director general Metrorex, potrivit comunicatului citat.
Ea a arătat că proiectul Magistrala 6 este unul complex, ce va înlesni deplasarea a mii de călători, reducând semnificativ timpii de călătorie şi contribuind la diminuarea congestionării traficului rutier.
Durata de execuţie a contractului este de 44 luni şi include activităţile de proiectare, execuţie, avizare şi activităţile conexe, conform legislaţiei în vigoare. Contractul a fost atribuit prin procedura de licitaţie deschisă, în SEAP, pe baza criteriului de atribuire „Cel mai bun raport calitate – preţ”.
Valoarea contractului este de 1,66 miliarde lei, fără TVA, iar sursele de finanţare ale contractului sunt asigurate din fonduri de la Bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.