Ministrul Educației, Daniel David:“ Metodele de predare nu pot fi utilizate similar la generații diferite.”

Articol de Monica Liche, 26 martie 2025, 17:32
Educația se schimbă. Digitalizare, combaterea dezinformării, știință pe TikTok și soluții pentru un învățământ mai bun – toate acestea fac parte din noua față a educației românești. Am discutat despre ce funcționează, ce mai e de făcut și cum putem aduce școala mai aproape de realitate, împreună cu Daniel David, Ministrul Educației, invitatul lui Răzvan Ursuleanu #ÎnComunitate.
Accesul la tehnologie – o miză pentru viitorul copiilor
Tehnologia a încetat să fie doar o opțiune, odată cu prima generație digitală și ar trebui să devină o parte firească a parcursului educațional și social. Accesul la instrumentele digitale creează oportunități de învățare, iar cei care nu vor avea acces riscă să fie deconectați de la ritmul general al lumii în care cresc, iar performanțele lor și încrederea în sine vor avea de suferit.
„Se întâmplă ce s-a întâmplat ori de câte ori ai făcut o revoluție industrială, când au apărut mașinile și tu n-ai avut acces la mașină, când au apărut televizoarele și ai avut mai târziu televizor, când a apărut radioul și ai avut mai târziu acces la acest mijloc de comunicare. (…) Problema este că nu vei reuși să fii competitiv, nu-ți vei folosi potențialul pe care îl ai și pur și simplu rămâi în spate.
În momentul în care tu ai sisteme de realitate virtuală, acces la orice bibliotecă mare a lumii prin, nu știu, computer, prin telefon, de exemplu, informațiile apar și se schimbă extrem de frecvent. Dacă nu ești parte din această lume, rămâi în spate. ”
TikTok și educația
Să ignori prezența copiilor pe platformele de socializare nu este o soluție. Să o interzici, nici pe atât. Aceste generații sunt diferite, văd lucrurile dintr-o perspectivă nouă. Cei mici petrec timp acolo și învață, dar, da, uneori haotic, alteori din surse nesigure. De aceea, a integra educația în aceste spații, poate aduce rezultate neașteptat de bune. “Ca Ministru al Educației, trebuie să vezi unde se află copiii, unde-i mintea lor și să mergi cu educația acolo.”, a subliniat Ministrul Educației și Științei, Daniel David.
„ Tik Tok-ul, ca orice rețea socială, ca orice tehnologie în general, în sine, nu este bun sau rău. Poate să devină bun sau rău în funcție de cum îl folosim, dar eu am spus că ar trebui să-l folosim bine.
(…)M-am întâlnit cu reprezentanții Tiktok și România și cu reprezentantul lor pe Europa și mi-au arătat și mi-au spus despre mecanismele foarte serioase pe care le au.
Au spații, de exemplu, educaționale pentru elevi și profesori sau student și profesori care pot intra pentru activități educaționale, lecții, au spații securizate pentru părinți și copii și de asemenea s-au arătat deschiși prin parteneriatul pe care îl avem cu tiktok-ul la care lucrăm încă, dar de principiu l-am asumat împreună să ducem mai multă știință în zona tiktok-ului.”
Reforma predării – între conținut și metodă
Copiii de azi nu mai învață cum am învățat noi. Pentru ei informația se află la un click distanță. Vechile metode de predare nu li se potrivesc. Dincolo de conținutul predat trebuie să existe o metodă de predare adaptată lor, astfel încât să îi apropie de sensul lecției. Predarea mecanică, bazată pe memorare fără înțelegere, este un obstacol în calea curiozității lor.
„Acum, când conținutul este la un clic de telefon, a-i pune pe copii să memoreze, așa cum am memorat eu, este o greșeală, fiindcă-i pierzi. Ei se uită, văd informații altundeva, nici nu mai sunt atenți la profesor. Dacă profesorul le predă lucruri și mai ales în forma, stai jos și scrie, pe care ei le găsesc la un click de computer sau un click de telefon, i-au pierdut.
(…)Deci, scurt spus, memorarea poate să fie bună, dar trebuie să-i găsești o justificare.”
Schimbarea începe cu metodele de predare.
(…)Trebuie să-i facem pe colegii noștri profesori să înțeleagă acest lucru, că mulți au predat la generații diferite și metodele de predare nu pot fi utilizate similar la generații diferite. ”- a precizat Ministrul Educației și Științei, Daniel David.
O etapă esențială în reforma educațională
Formarea continuă a cadrelor didactice, expunerea acestora la noile tehnici de predare, va conduce către o transformare reală a sistemului educațional. Metodele de predare trebuie să răspundă nevoilor generațiilor actuale. Dincolo de actualizarea manualelor e nevoie și de o adaptare a practicilor pedagogice.
„(…)Și în zona ministerului facem training-uri mereu, cu noi metode de predare. Particip la diverse întâlniri, workshop-uri prin care promovez această idee. Când vom termina conținuturile și manualele pentru planurile-cadru la învățământul liceal, înainte să le dăm drumul, vom face un training pentru câteva mii de profesori. Cum să predai acele conținuturi și mizând pe faptul că ai profesorii, care sunt oameni maturi, adulți, unii au trecut niște examene de titularizare, alții, examenele în universități, nu sunt lucruri atât de complicat de învățat, doar că trebuie să fim preocupați să înțelegem că este o vulnerabilitate.”
Gândirea critică – protecție în fața contaminării digitale
Dezinformarea, este un pericol subtil, greu de detectat. Fiecare expunere la conținuturi toxice lasă urme. Aici intervine educația, care trebuie să ofere și instrumente de protecție psihologică. “Trebuie să evităm zonele contaminate psihologic și, dacă tot ajungem acolo, să avem instrumentul, dacă vreți, sau tehnologia psihologică de a face față contaminării psihologice. Iar gândirea critică este un astfel de element.” – a subliniat Ministrul Educației și Științei, Daniel David.
“Când este vorba de o zonă contaminată psihologic, cu fake news, cu conspirații și așa mai departe, avem iluzia că nu ni se poate întâmpla nimic. Și, ca să spun așa, metaforic, ne băgăm capul în turbina de la Cernobîl plină de radiație, adică plină de prostii, pseudoștiință, conspirații, lucruri care, efectiv, ca să folosesc eticheta anterioară, sunt niște prostii care ne contaminează mintea.
(…)Toate studiile de psihologie arată că, dacă ai fost expus la conspirații, pseudo-cunoaștere, ele te vor influența. “