Anii ’90: când „calitate germană” însemna făcut în Turcia

Articol de Marin Simona, 27 martie 2025, 09:47
Proiecție „Opt illustrate din lumea ideală” la UNATC
De mâine și până sâmbătă se desfășoară la UNATC I. L. Caragiale evenimentul anual UȘI DESCHISE, în cadrul căruia oricine, din afara universității, e interesat/ă să asiste la cursurile și evenimentele cuprinse în program, o poate face fără alte aprobări speciale.
„Opt ilustrate din lumea ideală”, realizat de Radu Jude și Christian Ferencz-Flatz, va fi proiectat joi, 27 Martie, de la ora 20, în Sala Cinema din UNATC.
Aceasta va fi prima proiecție dintr-un program amplu dedicat filmelor românești recente care utilizează creativ arhive audiovizuale. Realizat în cadrul cursului de „Istorii și practici curatoriale”, din cadrul „Masteratului internațional de Arhive audiovizuale Prezervare și curatoriere”, coordonat de Andrei Rus, programul este realizat de masteranzii anului 1, Evelyn Guirguis, Răzvan Ungureanu și Hana Stroe.
Intrarea la evenimentul de joi va fi liberă, în limita locurilor disponibile, iar proiecția va fi urmată de o discuție (în limba engleză) cu cei doi realizatori, Radu Jude și Christian Ferencz-Flatz, moderată de Hana Stroe, Evelyn Guirguis și Răzvan Ungureanu.
Filmul conține zeci de clipuri din reclame românești realizate în perioada tranziției economice a României dinspre comunism spre capitalism și ne invită să reflectăm la valorile și principiile societății de la acel moment.
Structura episodică a filmului este împărțită în opt capitole, fiecare dintre acestea concentrându-se asupra unui aspect specific al acestei lumi ideale imaginate prin lentila publicității comerciale.
Publicitatea surprinde exact acele detalii revelatoare și captivante care, de obicei, lipsesc din relatările oficiale despre o anumită perioadă. Reclamele românești de la începutul anilor ’90 erau mai libere, haotice și uneori incorecte politic, pentru că veneau dintr-o perioadă de tranziție în care regulile abia se formau. Valorile de stânga erau demontate (o reclama cu sloganul “ce e al tuturor, nu e al nimănui“, coșurile pline din supermarket încercau să șteargă memoria statului la coadă), stereotipurile erau împinse ca generatoare de umor, iar cringe-ul nu era încă diagnosticabil. Era o epocă a exceselor, a experimentelor publicitare fără filtre, unde umorul, stereotipurile și exagerările erau folosite fără teama de cenzură sau backlash.