Defrişarea a 55 de arbori, necesară pentru modernizarea liniei 5 de tramvai

Articol de bucurestifm, 27 martie 2025, 14:08
Primăria Capitalei informează că este necesară defrişarea controlată a 55 de arbori, în cadrul proiectului de modernizare a liniei 5 de tramvai.
Proiectul se desfăşoară pe strada Barbu Văcărescu şi strada Căpitan Av. Alexandru Şerbănescu, de la Şoseaua Ştefan cel Mare până la Podul Băneasa, reiese dintr-un comunicat transmis, joi, de PMB.
„Această măsură este absolut indispensabilă pentru a permite executarea lucrărilor de infrastructură, menite să îmbunătăţească transportul public şi să aducă beneficii semnificative locuitorilor capitalei. Primăria Municipiului Bucureşti asigură cetăţenii că pentru fiecare arbore defrişat vor fi implementate măsuri ample de compensare ecologică. Proiectul prevede plantarea a 215 arbori tineri, dar şi transplantarea a 27 de copaci maturi, pentru a păstra echilibrul ecologic al zonei. Aceste lucrări de compensare vor fi verificate la finalizarea proiectului de către Direcţia de Mediu”, transmite Primăria Capitalei.
Arborii vizaţi sunt amplasaţi pe traseul lucrărilor, în special în zonele peroanelor şi ale staţiilor de tramvai. Prezenţa acestora face imposibilă reabilitarea infrastructurii şi adaptarea ei la „standardele moderne, necesare pentru siguranţa şi confortul tuturor utilizatorilor”, punctează PMB.
„Linia 5 de tramvai, pusă în funcţiune în perioada 1970-1987, prezintă o serie de deficienţe structurale care impun intervenţii urgente. Peroanele existente sunt înguste şi nesigure, neconforme cu standardele actuale, punând în pericol călătorii, inclusiv persoanele în vârstă, mamele cu cărucioare, copiii şi persoanele cu dizabilităţi. Conform cerinţelor impuse prin avizul emis de Inspectoratul General al Poliţiei Române – Brigada Rutieră şi prin legislaţia în vigoare, peroanele trebuie să aibă o lăţime minimă de 1,8 m, pentru a asigura siguranţa călătorilor şi accesul corespunzător al persoanelor cu dizabilităţi”, arat.
Primăria Capitalei menţionează că, după ‘numeroase verificări’ în teren şi analize tehnice realizate de Direcţia de Mediu şi Direcţia Generală Investiţii, s-a constatat că ‘nu există soluţii alternative’ care să permită realizarea lucrărilor fără defrişarea arborilor din zonele de intervenţie.