‘100 de Tradiții Românești’, la Muzeului Naţional al Ţăranului Român

Articol de alinadecu, 29 martie 2025, 10:14
In acest weekend sunteti invitati la târgul “100 de Tradiții Românești”.
În preajma sărbătorilor pascale vizitatorii se pot intalni cu meşterii populari prezenți la târg. Aceștia au adus nenumărate obiecte tradiționale, create cu pricepere, numai bune de înfrumusețat casele pentru Paștele care se apropie: ouă încondeiate, icoane, ștergare, covoare țesute la război, mic mobilier din lemn crestat, ceramică pictată, pristolnice, decorațiuni din lavandă și din lut, măști populare. Artizani talentați expun tablouri cu fir aurit, bijuterii din argint, vestimentație din piele naturală și din lână tricotate manual, jucării croșetate.
Pentru cămări îmbelșugate producătorii aduc drob de miel și pască, brânzeturi proaspete și maturate din lapte de capră și de vacă, păstrăv afumat, pâine cu maia coaptă în vatră, zacuscă de ardei copți, salate de ghebe și gălbiori murați, țuică de prune și pălincă de pere, miere cu ghimbir și lăptișor de matcă, prăjituri de casă și cozonaci, plăcinte și prăjituri de casă, baclavale și sarailii, dulcețuri și turtă dulce, fructe și verdețuri prospete, plante aromatice.
Mâncare delicioasă gătită la fața locului va putea potoli foamea doritorilor. Ciulama de urzici, ardei umpluți de post, ciorbă de perișoare, chifteluțe marinate, mămăliguță ardelenească, păstrăv și cârnăciori la grătar, sarmale de post, fasole la ceaun cu salată de ceapă roșie, lipii fierbinți sunt cateva din bunătățile preparate în zilele de târg.
Colecţionarii de antichităţi tradiţionale pot găsi la vânzare obiecte foarte vechi, aparţinând vieţii de la ţară: dulăpioare, copăiţe, putineie, bancuri de tâmplărie, unelte pentru ţesut, costume populare din mai toate zonele folclorice.
Atelierele de încondeiat ouă și cel de pictat icoane se vor desfășura pe parcursul târgului, pentru toți cei interesați.
Program de vizitare: zilnic, între orele 10:00-18:00
***
O alta editie ”100 de Tradiții Românești” va avea loc, în perioada 31 mai – 2 iunie 2024, în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.
Pe durata a trei zile, muzeul găzduieşte meşteri veniţi din diferite zone ale ţării, iubitori de frumos şi continuatori ai tradiţiilor româneşti. Aceştia vor expune icoane, pristolnice, măşti populare, ii şi cătrinţe, bundițe, chimire şi sumane, covoare țesute la război, ceramică pictată cu motive inspirate din cusăturile cămășilor țărănești, podoabe tradiționale din mărgele, vestimentație din lână împâslită.
Artizani talentați sunt pregătiți cu bijuterii din argint, tablouri din flori presate, decorațiuni din lemn și din lut, uleiuri din lavandă, cosmetice preparate doar din ingrediente naturale, lumânări parfumate din uleiuri organice. Pentru că în 1 Iunie sărbătorim Ziua Copilului, la târg puteți găsi hăinuțe din bumbac, jucării croșetate si figurine din sfoară reprezentând personaje din povești.
Producătorii aduc la târg o mulțime de bunătăți: telemea de capră și de oaie, miere de salcâm și de mană, ţuică de prune, turtă dulce, prăjituri și ciocolată de casă, fructe, șerbeturi aromate.
În curtea interioară anticarii aşteaptă vizitatorii cu roţi de tors, pluguri, lăzi de zestre, blidare, ciubere, lingurare, costume populare autentice şi mobilier ţărănesc.
Mâncăruri proaspăt preparate pot fi savurate la târg: ciolan în sos de vin, gulaș de vită la ceaun, papricaș de pui, sarmale, păstrăv la grătar, langoși cu brânză și mărar.
Atelierele pentru copii vor funcționa pe durata evenimentului, în baza unei programări. Atelierul de confecționat figurine ceramice, cu chituri personalizate pentru fetițe și băieți și cel de creare semne de carte pe lemn au ca îndrumător pe d-na Ana Gaspar.
Intrarea este gratuită.