Anii 90 pe peliculă: studenție, manele, vise și realitate

Articol de Marin Simona, 29 martie 2025, 16:54
Sâmbătă 29 Martie, în Sala Cinema UNATC (în cadrul UȘI DESCHISE 2025) vor fi proiectate scurtmetraje din arhiva UNATC, realizate de studenți în perioada 1992-2000.
1. Adrian Copilu
UATC 1998
regie: Cătălin Mitulescu
imagine: Marius Panduru
montaj și sunet: Bogdan Gheorghe
producție: Ana Poncek
asistent imagine: Liviu Mărghidan
În anul 1998, cântărețul Adrian Simionescu, cunoscut ca Adrian Copilul Minune avea 24 de ani, locuia într-un apartament de bloc la Dristor, iar concertele sale umpleau până la refuz Sala Polivalentă. Documentarul lui Cătălin Mitulescu care îl surprinde pe Adrian acasă cu familia, în momentele de pregătire înainte de un concert, se numără printre primele semne de admirație și de atenție față de un muzician rom, chiar în momentul în care manelele încep să pătrundă și să marcheze cu stilistica lor aparte spațiul cultural al tranziției românești.
2. Daniela
UATC 2000
regie: Bogdan Mustață
scenariu: Cătălin Mitulescu
imagine: Radu Apetroaia
asistent imagine: Marius Panduru
montaj și sunet: Elena Dascălu
scenografie: Geta Danila
distribuție: Alexandru Gheorghiu, Cristina Chirilă
10 minute
Un adolescent imatur și tensionat îi face insistent curte unei frizerițe, însă nu este capabil să interpreteze semnalele acesteia. Filmul este construit cu ironie tandră pe contrastul dintre reacțiile celor doi protagoniști, în acordurile languroase ale refrenului lui „Nu mă uita”, interpretat de Anda Adam.
3. Diabolique 3
UATC 1999
regie: Sokol Keraj
scenariu: Matei Branea, Andrei Enache, Sokol Keraj
imagine: Cristian Grigore
montaj & sunet: Dana Bunescu
scenografie: Geta Dănilă, Matei Branea
costume: Ioana Grigore
distribuție: Iulia Lazăr, Mimi Brănescu, Mirela Oprișor
Mustind de iconografia specifică anilor 1990, cu medicamentul minune Viagra și liniile telefonice erotice de tip „8989” la loc de cinste, „Diabolique 3” e o farsă fantezistă pe marginea unei relații de cuplu disfuncționale. Soția (Iulia Lazăr) e cea care ia inițiativa, deși prietena ei cea mai bună și cosmopolită (Mirela Oprișor) o sfătuiește să-și părăsească soțul cel anost, conformist și, mai ales, lipsit de apetit sexual (Mimi Brănescu). Construit ca o suită de secvențe ludice și comice, proiectând în planul audio-vizual imaginarul libidinos și oarecum simplist al femeii, inspirat de reclamele la modă, filmul e o pastilă a timpului pe cât de amuzantă, pe atât de relevantă ca document.
4. Eclipsa
UATC
regie: Mitko Serafimoski
asistenți regie: Cătălin Mitulescu, Bogdan Mustață
imagine: Marius Panduru
montaj și sunet: Vlad Ioachimescu
muzică: Tom Brânduș
distribuție: Alexandra Velniciuc, Mihai Calotă, Simona Șaiu
8 minute
În timpul eclipsei totale de soare din 11 august 1999, un student la Geografie care își face lucrarea de diplomă chiar despre acest fenomen astronomic este încontinuu perturbat în activitatea lui de diverși factori cărora încearcă să le reziste pentru a se putea concentra asupra studiului său. Însă când la ușa sa apare o tânără necunoscută, studentul ajunge să-și petreacă cu aceasta momentul de intensitate maximă al eclipsei.
5. El și-a pus cafea în ceașcă
UATC 1998
scenariu și regia: Andreea Păduraru
imagine: Cătălin Orezeanu
montaj și sunet: Ines Barbu
producția: Gențiana Hârtu
distribuția: Cristina Ioniceanu, Răzvan Florea
asistent de imagine: Marius Panduru
montaj negativ: Silvia Constantin
6 minute
Cu o expresivitate care atinge registre formale și stilistice mai puțin explorate în filmele studențești, filmul „El și-a pus cafea în ceașcă” funcționează ca o prelungire a poeziei lui Prevert, „Cafeaua de dimineață”. Asamblat ca o pagină de jurnal din scurte momente de rutină cotidiană a unui cuplu, filmul încapsulează aceste detalii intimiste într-un vizavi asimetric, în care atenția ei reflectă indiferența lui.
6. Fragile
UATC 2000
regie: Doru Nițescu
scenariu: Doru Nițescu, Sokol Keraj
imagine: Marius Neacșu
montaj & sunet: Andrei Toncu
costume: Iosif Oprescu
distribuție: Mihaela Geangu, Alexandru Gheorghiu, Iulia Lazăr, Ioan Ionescu, Mirela Oprișor
O pungă de rafie misterioasă găsită de un vecin voieur se dovedește adăpost pentru un bebeluș ce pare aruncat în stradă de mama lui. Pasat de la un apartament la altul și neprimit călduros nici de bărbatul pasionat de arte marțiale, nici de mireasa care-și așteaptă nuntașii dansatori de step, nici de tânăra mestecătoare de gumă ce are o relație amoroasă cu vecinul kung-fu, protagonisul se dovedește, de fapt, produsul unui experiment social science fiction. Nu că ar fi stârnit oricum mare lucru în comunitatea din acest bloc, prea concentrată să-și mențină obiceiurile și apucăturile cu accente burlești pentru a fi mișcată de un biet copil lipsit de adăpost.
7. Golgota
UATC 1998
regie: Ovidiu Nicolae Georgescu
imagine: Adrian Popescu
montaj: Theodora Penciu, Valentin Chirosca
sunet: Valentin Chirosca, Theodora Penciu
14 minute
Un documentar despre o personalitate polivalentă și autodidactă, filmul lui Ovidiu Georgescu prezintă viața și opera lui Alexandru Solomon Golgota, un locuitor dintr-un sat din Gorj, care prin excentrismul său pare desprins dintr-o ficțiune. Ca inventator, Golgota a construit în anii ’70, în propria curte, o farfurie zburătoare cu care a reușit să se ridice câțiva metri de la sol. Această ispravă a atras atenția specialiștilor din domeniul aeronauticii, însă și pe a Securității, ale cărei șicane l-au forțat să-și abandoneze invenția. Mai târziu, s-a dedicat picturii și scrisului, instrumente cu care a întemeiat o nouă dogmă religioasă, o rectificare a dogmei creștine, ce îmbină idiosincratic elemente din Biblie și concepte științifice. Filmul prezintă citate din manuscrisele pe care Golgota și-a fundamentat religia, precum și imagini sugestive pentru iconografia cu totul inedită pe care el a creat-o, acestea putând fi percepute deopotrivă drept blasfemice sau hilare, în funcție de predispoziția privitorului.
8. Lepădații
UATC 1996
scenariu și regie: Napoleon Helmis
imagine: Silviu Stavilă
montaj: Melania Oproiu
sunet: Călin Potcoavă, Vasile Rădulescu, Doru Popescu
muzică: Ilie Micolov
coloană sonoră: Anușavan Salamanian
redactor muzical: Anca Dumitrescu
distribuție: Nora Covali, Costel Cașcaval, Radu Zetu, Valentin Potrivitu, Marcela Sava
10 minute
În decorul dezolant al șantierelor neterminate ale anilor ’90 o puștoaică privește de la distanță o gașcă de tineri fără adăpost, dorindu-și să fie acceptată în sânul acesteia. Adunând în distribuție, pe lângă actori, chiar tineri din centrele de plasament și tineri locuind pe stradă, „Lepădații” infuzează realitatea crudă a epocii cu un dram de speranță și de candoare.
9. Marea aventură
ATF 1994
scenariu și regie: Vali Hotea
imaginea: Max Lemnij
montaj: Melania Oproiu
sunet: Mihai Orășanu, Călin Potcoavă
distribuția: Mihaela Munteanu, Robert Radoviceanu, Petrică Nicolae, Ana Scarlat
asistenți regie: Radu Muntean, Radu Ionescu
producție: Nora Griva
montaj negativ: Silvia Constantin
etalonaj: Nuți Bodrug
asistent imagine: Valentin Pall
machiaj: Tina Mâș
electricieni: Lucian Diaconu, Eugen Cerneanu, Marian Palașcă
6 minute
În lipsă de alte posibilități locative, un cuplu de adolescenți încearcă să-și găsească în spațiile comune ale unui bloc, un colț ferit în care să-și poată consuma pasiunea. Ciufuliți și pe jumătate dezbrăcați, cei doi sunt întrerupți când de un vecin furios și vigilent, când de un scandal care se aude în spatele ușii unui apartament, de o vecină placidă, ori de un câine agresiv. Singurul spațiu în care le rămâne să se refugieze este acoperișul blocului.
10. Mimi
ATF 1992
regie: Lucian Georgescu, Cornel Lazia
scenariu: Lucian Georgescu
imagine: Cornel Lazia
director de producție: Alexandru Călinescu
montaj: Melania Oproiu
sunet: Anca Dumitrescu
distribuție: Alexandru Agarici, Petre Marinescu, Nicole Ispir
7 minute
Anunțat ca un road movie, Mimi este o comedie absurdă care descrie în câteva tușe povestea de dragoste nefericită dintre o mașină și șoferul ei. Indiferent față de sentimentele lui Mimi, tânărul ei proprietar visează la un Mercedes.
11. O zi
UATC 1997
scenariu și regie: Martha G. Marmeliuc
imagine: Mihail Sărbușcă
montaj: Melania Oproiu
sunet: Gini Gh. Ignat, Vasile Rădulescu, Iura Sinkievici
scenografie: Eva Szantai
distribuție: Maia Morgenster, Claudiu Istodor
13 minute
Într-un cimitir din orașul unde tocmai ajunsese cu trenul de noapte, o femeie (Maia Morgenstern) descoperă că un bărbat (probabil tatăl ei) fusese de curând deshumat de proprietari din cauza întârzierii plății. În disperare de cauză, îi incinerează rămășițele și pleacă mai departe, spre o adresă necunoscută unde îl întâlnește întâmplător pe un fost iubit din tinerețe (Claudiu Istodor). După câteva pahare împreună, rănile ascunse adânc încep să iasă la suprafață, iar romantismul idealist al primei tinereți e înlocuit de realizarea că viața nu a fost tocmai blândă cu niciunul dintre ei.
12. Stai cu mine
ATF 1997
un clip de Lucian Munteanu
montaj: Toth Lorand
O petrecere techno în interioare capitonate cu staniol, cu participanți la o transă colectivă manifestată prin dans și cu un cuplu care se pregătește să facă o baie erotică – toate acompaniază trupa Șuie Paparude în acest videoclip hipnotic underground a piesei lor, „Rămâi cu mine”.
(texte scrise de Gabriela Filippi, Andrei Rus, Ana Szel)
* cu două excepții, („El și-a pus cafea în ceașcă” și „Adrian Copilu”), filmele fie au fost regizate, scrise, montate sau filmate de actuali profesori din UNATC;
** filmele au fost digitizate, colorizate, remasterizate și subtitrate în limba engleză special pentru această ocazie;
*** proiecțiile vor fi urmate de discuții cu realizatorii filmelor;
**** intrarea va fi liberă.
Curatorii programelor: Gabriela Filippi, Andrei Rus, Ana Szel.
Coordonatorul remasterizării filmelor: Alexandru Sterian.
Pagină online unde pot fi vizionate filmele din programele anterioare ale RETRO UNATC: https://arhiva.unatc.ro/filme-unatc/
Eveniment organizat de Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC în colaborare cu Masterul de Arhive-audiovizuale Prezervare și curatoriere din UNATC: https://scenaristicafilmologie.ro/…/arhive…/ https://scenaristicafilmologie.ro/…/arhive…/