Nadina Roman: “Un copil din 20 dezvoltă, până la 18 ani, o afecțiune sau o tulburare mintală”

Articol de Monica Liche, 31 martie 2025, 16:56
O clinică nouă de psihiatrie pediatrică se construiește la Spitalul Obregia din București – cea mai mare din țară, dedicată copiilor și adolescenților cu tulburări psihice. Un proiect de peste 7,5 milioane de euro, susținut de Fundația Metropolis, care vine să acopere un gol major în sistemul medical. Am discutat despre acest demers, despre ce înseamnă sănătatea mintală la vârste fragede și cum putem ajuta, cu Nadina Roman, Fundraising Manager al Fundației Metropolis, invitata Ioanei Brușten #ÎnComunitate.
O nevoie reală, mult timp ignorată
Sănătatea mintală , mai ales a copiilor, a fost multă vreme tratată ca o zonă tabu, iar lipsa infrastructurii medicale specializate nu a făcut decât să adâncească această situație. Clinica de Psihiatrie Pediatrică de la Spitalul Obregia, aflată într-o clădire veche de peste 100 de ani, este singurul refugiu pentru mii de copii.
„ Doar în această clinică sunt peste 5500 de copii care beneficiază anual de de terapii și de tot ce înseamnă partea psihiatrică. E un trend ascendent. Primele trei patologii, primele trei afecțiuni, de fapt, sunt depresia severă, cu tendințe de automutilare și, tendințe suicidale, consumul de substanțe interzise și diverse comportamente deviante. Astea sunt top trei și, din păcate, sunt în creștere.”
Realitatea din spatele zidurilor
Dincolo de diagnostic și de tratament, stau suferințe tăcute, iar asta se întâmplă de la vârste extrem de mici. Adolescența este un tărâm fragil, și devine tot mai des marcată de depresie. Nu ne mai permitem să ignorăm sănătatea mintală a copiilor și adolescenților, nu când statisticile vorbesc atât de răspicat.
„Din păcate, sunt copii care, începând de la vârste fragede, dezvoltă aceste tipuri de afecțiuni până în zona de adolescență și depresia, această afecțiune cruntă, a dus suicidul pe locul doi în cauzele mortalității la adolescenți între 15 și 19 ani. Deci, o statistică groaznică. O altă statistică tristă este că un copil din 20 dezvoltă, până la 18 ani, o afecțiune sau o tulburare mintală.”
Un spital care va arăta a grădiniță
Fundația Metropolis nu își propune doar să înlocuiască pereți vechi, ci să creeze un alt fel de spațiu, unul care să inspire siguranță, blândețe și încredere. Noua clinică, cea mai mare de acest fel din țară, va oferi camere prietenoase, fără gratii, terapii moderne, săli multifuncționale.
“Noi am spus- fără gratii- și noua clădire va avea geamuri securizate.Chiar va fi un loc al speranței și va arăta mai mult ca o grădiniță decât ca un spital.”, a precizat Nadina Roman, Fundraising Manager al Fundației Metropolis. Aceasta a mai adăugat:
“Noua clinică va avea spațiul necesar pentru cazare, saloanele și undeva la peste 20 de săli de terapii, tot felul de terapii, terapie VR, terapie prin joacă, absolut toate tipurile de terapie de care ei au nevoie. Plus două săli multifuncționale, în care copiii pot sta să vizioneze seara un film sau pot participa la diverse acțiuni de grup și așa mai departe. Inclusiv bibliotecă vor avea în cadrul clinicii, iar în zona de parter e o mini-secție pentru special dedicată copiilor care fac diverse abuzuri de substanțe legale, minori.”
O rețea de sprijin care funcționează
Fundația Metropolis a reușit să strângă deja o treime din suma totală necesară construcției. Cealaltă parte poate fi completată prin generozitate: prin SMS, redirecționarea impozitului sau sponsorizări. Nu este vorba doar de bani, ci de solidaritate. Din puținul fiecăruia se poate naște o mare schimbare.
„ Ne bazăm foarte mult pe persoanele fizice pentru că din puțin se face mult.
Sunt persoane fizice care spun ‘de ce să donezi 2 euro sau 10 lei, pentru că nu faceți diferența?’. Ba da. Face o diferență foarte mare, pentru că sunt foarte multe alte persoane care fac asta și atunci se strange, și toate donațiile venite de la persoanele fizice oferă sustenabilitate financiară, ceea ce extraordinar de important. Așadar, persoanele fizice ne pot susține cu un SMS simplu la 8845, cu textul “ FACEM” pentru a dona 2 euro pe lună. Cei mai generoși pot dona 4 euro la 8845, cu același text. Cei care vor să fie și mai generoși pot dona 10 euro la 8830. Tot textul “FACEM” pentru 10 euro în fiecare lună. Este și acea perioadă a anului în care salariații pot completa formularul 230 pentru a redirecționa 3,5% din impozitul din salariu. “
Mentalitatea se poate schimba, pas cu pas
Dincolo de construcția în sine, acest proiect e o cale care conduce către o schimbare de mentalitate. Copiii care au nevoie de ajutor nu trebuie ascunși, stigmatizați sau arătați cu degetul. Ei trebuie înțeleși, tratați și sprijiniți cu toată grija de care au nevoie.
„ Ne chinuim să scoatem și gratile din ochii oamenilor și din mintea oamenilor. La fel cum se îmbolnăvește un organ al corpului, că vorbim de ficat sau de inimioară, la fel se îmbolnăvește și creierul. Și acestea sunt niște afecțiuni specifice creierului, sunt tot dezechilibre chimice, dar care pot fi tratate, deci nu ar trebui să le privim cu stigmatism, cu ură sau cu neînțelegere. Acei copii au nevoie de deschidere. Dar credem că oamenii sau cel puțin generațiile tinere vin cu un suflu nou legat de tot ce înseamnă partea de afecțiuni mintale, sunt mult mai deschiși să vorbească despre asta și asta ne bucură foarte tare.” – a subliniat Nadina Roman, Fundraising Manager al Fundației Metropolis.