E timpul să ne întâlnim. E Film O’Clock!

Articol de Marin Simona, 1 aprilie 2025, 11:09
A cincea ediție a Festivalului Internațional Film O’Clock este pregătită să captiveze publicul cu o gamă îndrăzneață de scurtmetraje, clasice atemporale și discuții online pentru profesioniști.
Între 3-6 aprilie 2025, cinefili din 11 țări – România, Lituania, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Grecia, Egipt, Africa de Sud, Serbia, Ungaria și Polonia – se vor reuni pentru a celebra puterea cinematografiei prin proiecții simultane și discuții în timp real.
La București, proiecțiile vor avea loc la Cinemateca Eforie, strada Eforie nr. 2, iar festivalul se va deschide joi, 3 aprilie, începând cu ora 18.00, cu o proiecție de scurtmetraje de referință realizate de prima generație de studenți la Regie și Imagine ai UNATC, între 1967 și 1970, după o pauză de un deceniu. La eveniment vor participa și o parte din autorii și protagoniștii acestor filme, iar evenimentul sărbătorește cei 75 de ani de la inaugurarea UNATC.
Lungmetrajele de referință ce vor fi proiectate în cadrul Secțiunii Clasic O’Clock sunt The Undesirable (Film Mut, Dramă, Ungaria, r. Michael Curtiz, 1914), Coșmarul Vesel (Documentar, Grecia, r. Sissy Vafea, 1983), O femeie și cei patru bărbați ai ei (Lituania, r. Algimantas Puipa, 1983), Pământ (Ucraina, r. Oleksandr Dovjenko, 1930), Camera Buff (Polonia, r. Krzysztof Kieslowski, 1979), Guguță (Moldova, filme de animație de scurt metraj, r. Constantin Bălan, 1980-1990), Mapantsula (Africa de Sud, r. Oliver Schmitz, 1988), Ghazal al-banat (Egipt, regizor Anwar Wagdi, 1949), Trei ( Serbia, r. Aleksandar Petrovic, 1965), Ultimul Cuvânt (Bulgaria, r. Binka Zhelyazkova, 1973).
Selecția Competiției Internaționale de Scurtmetraje
Competiția de scurtmetraje de anul acesta cuprinde 16 titluri care explorează teme universale precum identitatea, justiția, relațiile umane și dilemele morale. Filmele concurează pentru două premii în valoare de 1000 € fiecare – unul acordat de juriu și unul de public, iar proiecțiile vor avea loc Sâmbătă, 5 Aprilie, la Cinemateca Eforie – vor fi împărțite în 3 calupuri, de la 13:15, 15:30 și 17:45.
Selecția oficială:
· A City Without Love, regizat de Mostafa Gerbeii, Egipt, ficțiune, 2024, 9 min
· A Promise to the Sea, regizat de Hend Sohail, Egipt, ficțiune, 2024, 14 min
· Across, regizat de Tóth Kristóf Zsolt, Ungaria, ficțiune, 2024, 18 min
· Cameras Do Not Record Such Things, regizat de Alexandru Solomon, România, ficțiune, 2024, 24 min
· Claudia (Working Title), regizat de Adrian Sitaru, România, ficțiune, 2024, 20 min
· Concrete Rodents, regizat de Apostolis Gkanatsios, Grecia, ficțiune, 2024, 13 min
· Debtors, regizat de Andrzej Danis, Polonia, documentar, 2024, 23 min
· From You, regizat de Jędrzej Gorski, Polonia, ficțiune, 2024, 15 min
· Hushes and Phonics, regizat de Piotr Kamiński, Polonia, ficțiune, 2024, 16 min
· Keba, Interrupted, regizat de Meja Shoba, Africa de Sud, ficțiune, 2024, 15 min
· Posterity, regizat de Emil Alexandrov, Bulgaria, ficțiune, 2025, 20 min
· The Nominees, regizat de Birutė Kapustinskaitė, Lituania, ficțiune, 2024, 15 min
· The Visit, regizat de Dara Sokolova, Ucraina, ficțiune, 2024, 9 min
· Temporary Central Problem, regizat de Gergő Szoták, Ungaria, ficțiune, 2024, 9 min
· Truth or Dare, regizat de Simona Borcea, România, ficțiune, 2024, 16 min
· We Lived Slowly in Times of Peace, regizat de Kristina Jacot, Moldova, documentar, 2025, 8 min
Juriul Competiției Internaționale de Scurtmetraje
Juriul Competiției Internaționale de Scurtmetraje este alcătuit din trei profesioniști de renume, fiecare cu o carieră remarcabilă în domeniul său:
· Eszter Csepeli – membru fondator al Asociației Directorilor de Imagine din Ungaria (HCA), este o directoare de imagine premiată și bursieră Fulbright. Timp de peste 15 ani, a fost singura femeie din Ungaria care a semnat imaginea unui lungmetraj. A fost nominalizată la Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes și este câștigătoare a ZEISS + WIM Altitude Awards, Premiul Principal.
· Taymour Muhammad – producător, regizor și artist video egiptean, al cărui scurtmetraj I Am Afraid to Forget Your Face a câștigat Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes 2020, devenind primul film egiptean din istorie care a obținut această prestigioasă distincție. Taymour este și fondatorul Egyptian Film Producers Club (EFPC) și, din 2023, conduce CineGouna Market în cadrul Festivalului de Film El Gouna.
· Bogdan Mureșanu – regizor și scenarist român apreciat, cunoscut pentru lungmetrajul său de debut, Anul Nou Care N-a Fost (The New Year That Never Came), care a câștigat Premiul pentru Cel Mai Bun Film în secțiunea Orizzonti la Festivalul de Film de la Veneția, ediția 81.
Biletele pentru toate proiecțiile pot fi achiziționate de pe site-ul Eventbook, iar mai multe informații despre evenimente se găsesc pe site-ul festivalului, https://foc-iff.com/
Festivalul Internațional Film O’Clock #5 este un proiect cultural produs de Creatrix Fama și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Cea de-a cincea ediție este organizată sub egida „Solidarity on Screen – Polish Presidency Film Review”, cu sprijinul Institutului Adam Mickiewicz, ca parte a programului cultural al Președinției Poloniei a Consiliului Uniunii Europene 2025.