Ascultă Radio București FM Live

Break the fake: „Fabricile” de escrocherii pe internet | VIDEO

Break the fake: „Fabricile” de escrocherii pe internet | VIDEO

Articol de Vicentiu Andrei, 2 aprilie 2025, 10:48

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!

Bine te-am regăsit!

Investigații jurnalistice recente dezvăluie elemente de culise și detalii șocante despre fabricile de escrocherii pe internet.

Cu siguranță ai primit și tu măcar o dată un mesaj prin care erai momit, de pildă, cu „câștiguri semnificative, pe internet, lucrând de acasă doar două-trei ore pe zi”. Ei bine, sunt șanse mari ca mesajul fraudulos care a ajuns la tine să fi fost trimis din vreun depozit obscur dintr-un colț îndepărtat de lume.

Cu ajutorul a doi cercetători de la universitățile din Melbourne și Veneția, publicația „The Conversation” a pătruns în incinta acestor „afaceri” clandestine în Asia de Sud-Est. Din păcate, acest tip de escrocherii bazate pe conectivitatea mediului online nu sunt doar dăunătoare pentru cei care le cad în plasă, ci și pentru lucrătorii care sunt ținuți captivi și exploatați pentru a le implementa. Aceștia sunt atrași cu promisiunea unor slujbe oarecare, dar bine plătite, și se trezesc într-o situație fără ieșire, înconjurați de sârmă ghimpată și supravegheați continuu, ca într-o veritabilă pușcărie. Dacă refuză să colaboreze, sunt intimidați, amenințați și agresați pentru a se supune. Alternativa, nerealistă pentru familiile sărace din care acești lucrători provin, este de a-și răscumpăra libertatea cu sume mari de bani.

Jurnaliștii de la „The Conversation” au petrecut trei ani încercând să înțeleagă această industrie care combină atât criminali înrăiți, cât și victime exploatate. Experții estimează că există sute de mii de escroci în domeniu, în toată Asia de Sud-Est. Persoanele racolate în această escrocherie sunt instruite detaliat privind ce trebuie să spună și să facă pentru a păcăli victima sau, în cazul escrocheriilor sentimentale, pentru a o seduce și a-i câștiga încrederea pe parcursul a luni de zile. Escrocii lucrează în ture lungi, uneori chiar și 17 ore pe zi și, asemenea corporatiștilor, au ținte ambițioase de atins: de exemplu să genereze venituri de 10.000 de dolari pe lună, sau să abordeze două-trei noi victime pe zi. Pedepsele pentru cei care nu performează frizează tortura.

În ultimii 30 de ani, industria a devenit una globală, generând anual venituri de miliarde de dolari. Conform publicației The Conversation, ONU estimează că victimele din Asia de Est și Sud-Est au pierdut între 18 și 37 de miliarde de dolari în 2023, iar americanii au pierdut peste 10 miliarde de dolari în urma escrocheriilor. În ultimii ani, aceste operațiuni de crimă organizată au ajuns să acționeze din ce în ce mai mult precum corporațiile bine puse la punct: și-au extins complexele, construind birouri, dormitoare, magazine, locuri de divertisment și alte facilități pentru angajați, inclusiv bordeluri. Structura a devenit ierarhică, grupată pe departamente, așa cum vedem în multe firme IT legitime.

Deși autoritățile din țări precum Myanmar si Thailanda încearcă să combată fenomenul, progresul e dificil din cauza corupției din rândul poliției și asocierii acestor afaceri cu persoane influente. În ciuda raziilor ocazionale, industria escrocheriilor online rămâne una protejată și înfloritoare.

Atât pentru azi, rămâi cu BucureștiFM, sursa sigură de informații!

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.

Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este lector universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Actualitate duminică, 4 mai 2025, 07:00

UPDATE: Livetext > ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025

Update 9.20: Prezența la urne, în Capitală, se apropie de 5%. Update 08.33: În străinătate au votat, deja, peste 406.000 de români. Cele mai...

UPDATE: Livetext > ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 23:29

Incendiu, produs la un restaurant, situat pe Șoseaua Andronache, Voluntari

Pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu, produs la un restaurant, situat pe Șoseaua Andronache, Voluntari, județul Ilfov. Update 00.18:...

Incendiu, produs la un restaurant, situat pe Șoseaua Andronache, Voluntari
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 21:24

AEP: Până sâmbătă, la ora 21:00, s-au prezentat la urne în diaspora peste 374.000 de alegători

Peste 374.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă, la ora 21:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al...

AEP: Până sâmbătă, la ora 21:00, s-au prezentat la urne în diaspora peste 374.000 de alegători
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 19:21

Temperaturi ridicate, duminicã, in Capitalã

La noapte, Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura minimã va fi de 12…13 grade, mai scãzutã spre 9...

Temperaturi ridicate, duminicã, in Capitalã
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 18:24

MAE: Atenţionare de călătorie: Republica Franceză

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica...

MAE: Atenţionare de călătorie: Republica Franceză
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 18:19

DSU: Atenție, ȘTIRI FALSE despre accidente grave, tragedii sau incidente!

În ultimele ore, în mediul online au fost postate mai multe ȘTIRI FALSE despre producerea unor accidente rutiere grave sau incendii devastatoare...

DSU: Atenție, ȘTIRI FALSE despre accidente grave, tragedii sau incidente!
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 15:03

Gabriel Torje, desemnat jucătorul român al anului 2011, membru al „Minunii de la Liberec”, dar și fotbalist cu evoluții în La Liga și Serie A, invitat „În Comunitate”: „Nu am fost niciodată un vânător de trofee individuale”

Gabriel Torje a fost prezent în emisiunea cu tematică sportivă de pe București FM, acolo unde, alături de gazdele emisiunii, Răzvan Ursuleanu,...

Gabriel Torje, desemnat jucătorul român al anului 2011, membru al „Minunii de la Liberec”, dar și fotbalist cu evoluții în La Liga și Serie A, invitat „În Comunitate”: „Nu am fost niciodată un vânător de trofee individuale”
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 12:18

Ziua Mondială a Libertăţii Presei

Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost instituită cu peste trei decenii în urmă în scopul conştientizării rolului major pe care libertatea...

Ziua Mondială a Libertăţii Presei