Arafat: Anul trecut au fost date amenzi de peste 390.000 de lei privind adăposturile de protecţie
La nivelul ţării sunt peste 600.000 de adăposturi de protecţie civilă.

Articol de arionmihaela, 3 aprilie 2025, 16:26
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a aplicat, în 2024, amenzi în valoare de peste 390.000 de lei, în urma controalelor efectuate la adăposturile de protecţie civilă, a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.
„Acest audit (al Curţii de Conturi) a ieşit datorită solicitării Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. În 2024, IGSU a făcut mai multe controale, au fost verificate, în 2024, 2.269 de adăposturi de protecţie civilă, 78 de puncte de comandă, au fost date sancţiuni în număr de 328, în cuantum de 390.900 de lei şi un număr de 2.408 avertismente. Principalele nereguli găsite de IGSU în 2024 pe plan naţional: în interiorul adăposturilor sunt executate treceri de conducte şi alte obiecte care nu trebuie să fie acolo. Adăposturile au fost inundate, spargeri de conducte care nu sunt reparate, degradarea instalaţiilor electrice din adăposturi, sunt prevăzute cu instalaţii de ventilare, dar nu sunt funcţionale, fiind într-o stare avansată de degradare, adăposturi nefinalizate de constructor, lăsate nefinalizate”, a explicat Arafat.
Potrivit acestuia, responsabilitatea pentru adăposturile publice o poartă autorităţile locale, iar cele care sunt în clădiri private sunt în responsabilitatea proprietarului.
„IGSU poate să îi împingă prin amenzi, dar, aici, normal, dacă este local, trebuie să se aloce fonduri să poată să se facă aducerea adăposturilor la zi, să fie finanţată, să fie rezolvată. În clădirile proprietate privată, trebuie asociaţia de locatari să pună adăpostul la punct. Adăpostul chiar dacă este ocupat de alte materiale, dacă sunt materiale care se pot scoate într-o zi sau două este permis, dar trebuie să fie locuibil automat. Mai mult, trebuie să fie asigurate lângă adăpost paturi pliabile, pături şi anumite lucruri care trebuie să fie puse la dispoziţia cetăţenilor care vor folosi adăposturile”, a subliniat Raed Arafat.
La nivelul ţării sunt peste 600.000 de adăposturi de protecţie civilă: „Vorbim de 600.000 de locuri pe ţară, asta la cele inventariate, eu cred că sunt poate mai multe dacă luăm locurile care au în subsol, dar care trebuie să fie puse la punct. Creşterea numărului depinde de finanţare. Noi nu putem să spunem că domeniul protecţiei civile a fost lăsat la o parte, s-au investit aproape un miliard de euro în dotări, în dotări necesare pentru intervenţie, altfel eram cu echipamente la nivelul anilor ’80, dacă nu se investea serios în ultimii câţiva ani în dotarea Inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă”, a declarat şeful DSU.
Curtea de Conturi recomandă autorităţilor responsabile să elaboreze o Concepţie naţională a adăpostirii populaţiei în situaţie de conflict armat, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populaţiei, întrucât actuala organizare a Sistemului naţional de adăpostire din România nu asigură o protecţie suficientă a populaţiei în situaţia unui conflict.
De asemenea, Curtea apreciază că sunt necesare demersuri pentru organizarea şi actualizarea evidenţei adăposturilor de protecţie civilă şi a adăposturilor simple, precum şi o analiză a fondului de adăpostire existent şi stabilirea criteriilor de selectare a adăposturilor care urmează să fie reabilitate.
Recomandările au fost formulate cu prilejul unui audit al performanţei privind situaţia adăposturilor de protecţie civilă, desfăşurat pe parcursul anului trecut şi care a vizat perioada 2021 – 2023.
Misiunea de audit a evaluat măsura în care: managementul activităţii de adăpostire în caz de conflict armat a fost eficient; adăposturile de protecţie civilă sunt funcţionale şi pot fi utilizate în situaţie de conflict armat; adăposturile de protecţie civilă care compun Sistemul naţional de adăpostire sunt suficiente pentru adăpostirea populaţiei în caz de conflict armat.
Au fost colectate date de la entităţi ale administraţiei publice centrale, locale şi din mediul universitar.