La mulți ani, Silviu Purcărete!

Articol de andreiabarsanbfm, 5 aprilie 2025, 08:56
Silviu Purcărete a împlinit 75 de ani. S-a născut la București, pe 3 aprilie 1950, dar data trecută în certificatul său este 5 aprilie.
În 2024, a fost sărbătorit pentru 50 de ani de carieră, o carieră cu peste 120 de spectacole de teatru și opera, teatru de păpuși și film, în România și pe meridianele lumii.
În anul jubileului a lucrat la București două spectacole, ambele la Teatrul Odeon: Stagiunea s-a deschis cu premiera LEXICONUL AMAR de Sebastian-Vlad Popa și Laur Cavachi, după „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” de Petre Ispirescu. Spectacolul s-a jucat, în octombrie, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, în cadrul evenimentului Săptămâna Purcărete – 50 de ani de excelență în teatru. Cel de al doilea titlu este TERTIUM NON DATUR, pe textul lui Sacha Guitry.
Tot în Capitală, a montat, în 2023, ”Gertrude”, piesa lui Radu F. Alexandru la Teatrul Național. În toate cele trei spectacole alegând să aibă același protagonist, Claudiu Bleonț.
Acordă foarte rar interviuri, ne vorbește, însă, prin ceea ce ne aduce pe scenă, cu inteligență și mult umor.
Îi puteți asculta, totuși, vocea în spectacolul sâu de la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași, „Antonin Artaud. Familia Cenci” după Shelley și Stendhal (montat în 2022, prezentat și la București, în FNT).
A acceptat anul trecut invitația la emisiunea ”Nocturne”, de la TVR. La întrebarea criticului de teatru Marina Constantinescu, ce l-a ajutat să reziste în tot acest parcurs de cinci decenii, Silviu Purcărete a răspuns: ”Cred că ajutorul bunului Dumnezeu, că altminteri nu ştiu ce. Am avut o carieră şi o viaţă extrem de comodă şi convenabilă faţă de mulţi, adică foarte lipsită de griji şi de obstacole, mi-a mers suspect de bine, deci nu s-a pus problema rezistenţei”.
Silviu Purcărete este unul dintre cei mai mari creatori de teatru din Europa, apreciat și aplaudat pe toate continentele. Este des invitat deseori în Japonia, la Tokyo Metropolitan Theatre, să imagineze o nouă poveste. A avut, de curând, premieră la Naționalul din Budapesta.
Silviu Purcărete a absolvit secţia de regie a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti, în 1974, clasa prof. Valeriu Moisescu, cu ”Jurnalul unui nebun” de Gogol.
A debutat la Teatrul din Piatra Neamţ. A fost angajat, la început de carieră, la Teatrul din Constanţa. În 1978, a venit în Capitală, la Teatrul Mic, apoi a devenit profesor la IATC, iar în 1992 a fost numit director artistic al Teatrului ‘Lucia Sturdza Bulandra’ din Bucureşti.
Din perioada de la Teatrul Mic rămâne un reper ”Richard al III-lea” de Shakespeare, în care începe colaborarea sa cu Ștefan Iordache, cu care va realiza peste ani, memorabilul ”Titus Andronicus”. Tot aici a montat, printer altele, ”Diavolul și bunul Dumnezeu” de J.P. Sartre, ”Nebuna din Chaillot” de Jean Girodoux, ”O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale.
Numele său este strâns legat de Teatrul Naţional din Craiova: ”Piticul din grădina de vară” de Dumitru Radu Popescu (1989) a fost prima sa colaborare aici, La invitația directorului Emil Boroghină, montează aici, după 1990, spectacolele de referință: ”Ubu rex cu scene din Macbeth”, ”Titus Andronicus”, ”Phaedra”, ”Danaidele”, ”Orestia”, titluri care au fost carte de vizită pentru teatrul românesc în lume (Avignon, Edinburgh, Tokyo, Melbourne, Montreal, Glasgow). A revenit la Craiova și după 2000 și a montat alte trei piese ale lui Shakespeare: ”Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului” (2005), ”Măsură pentru măsură” (2008), ”O furtună” (2012).
În anul 1996 a devinit director al Centrului Dramatic din Limoges. În 2002, şi-a înfiinţat aici propria companie teatrală.
Cel de al doilea teatru reper al carierei sale din România este Teatrul Naţional ”Radu Stanca” din Sibiu.
Silviu Purcărete este primul regizor din lume care are personalizate trei spații de joc la Fabrica de Cultură din Sibiu, respectiv Sălile „Lulu”, „Faust” și „Metomorfoze”, anunța instituția sibiană.
Pe lângă aceste trei titluri de referință, Purcărete a montat aici:
”Pilafuri și parfum de măgar”, pe un scenariu de Silviu Purcărete și Alain Garlan după „1001 de nopți”, ”Aşteptându-l pe Godot” de S. Beckett, un spectacol la care realizează și scenografia,
”Faust” a făcut și face istorie. A deschis Festivalul Internaţional de la Edinburgh din august 2009, a fost declarată ‘Sold out!’,
Spectacolul a participat la Festivalul Goethe de la Frankfurt în 2008 și la Festivalul Internațional de Teatru de la Edinburgh 2009 în selecția oficială, a primit Herald Angel Award 2009 și Premiul de Excelență la Gala Premiilor UNITER 2010. La Gala Premiilor UNITER 2008 Ofelia Popii a primit Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal.
Și ”Povestea prințesei deocheate”, scenariu de Silviu Purcărete inspirat din Sakura Hime Azuma Bunshô, de Tsuruya Nanboku al IV-lea, a primit o serie de premii și are un parcurs internațional. Se regăsește, de la premieră, în fiecare ediție FITS.
”Cumnata lui Pantagruel” după Rabelais, ”Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac, ”Macbett” de Eugène Ionesco, sunt alte spectacole importante pentru cariera sa, realizate la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
La Teatrul Vasile Alecsandri Iași a montat ”Uriașii munților” de Pirandello (2009), ”Pălăria Florentină” de Eugène Labiche (2013),”Cafeneaua” de Carlo Goldoni (2016), ”Plugarul și Moartea” de Johannes von Tepl (2021), ”Antonin Artaud. Familia Cenci” după Shelley și Stendhal (2022), și ”O tragedie veninoasă” după „Women beware women” de Thomas Middleton, (2024).
Acestor titluri se adaugă multe altele din țară și din străinătate, dar și multe spectacole de operă. Cel mai recent din Capitală, ”Lohengrin” de Richard Wagner, la ONB. Găsiți toate detaliile pe site-ul https://silviupurcarete.art.
În 2012 a regizat filmul „Undeva la Palilula”, distins cu șapte premii la Gala Gopo și Premiului pentru cel mai bun lungmetraj de debut, trofeu obținut și în cadrul Festivalului Filmului Sud-Est European, de la Los Angeles, în 2013.
A fost distins cu Ordinul ‘Steaua României’ în grad de Comandor, în anul 2000.
Din ampla listă de premii și distincții, amintim: Premiul criticii și Premiul pentru excelență artistică al Fundației Hamada (Festivalul internațional de la Edinburgh, 1991), Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996), Premiul special al juriului la Festivalul Internațional Shakespeare, Gdansk (2006), Premiul Europa pentru Teatru – Premiul special, Craiova 2016.
A primit numeroase premii UNITER pentru spectacole și regie. Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie (1993, 2005, 2023); Premiul UNITER pentru Excelență (1997 și 2010 –împreună cu Helmut Stürmer, Lia Manțoc, Vasile Şirli și Andu Dumitrescu, din echipa spectacolului „Faust”); Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol (2014, 2022), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2017).
Este Doctor Honoris Causa al Universității din București (2019) și al Universității Lucian Blaga din Sibiu (2022).
A primit titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, în Franţa, în 1996.