VIDEO| „Înot pentru o lume mai bună” – Mihai Badea și GenerațiaZ

Articol de eugenvrabie, 7 aprilie 2025, 15:23 / actualizat: 8 aprilie 2025, 21:18
Vineri, 5 aprilie, în ediția emisiunii „Generația Z”, l-am avut ca invitat pe Mihai Badea, fost cadru militar, înotător în ape deschise și inima sportivă a Fundației „Copii în Dificultate”. Acesta este, de asemenea, promotorul proiectului „Casa dintre brazi”, care presupune construirea unui centru de facilități în comuna Zărnești.
Mihai a vorbit, în calitate de sportiv, despre provocările înotului în ape deschise, bucuriile de la fiecare final de competiție și nu numai. Invitatul a mai vorbit despre importanța disciplinei, a mindsetului sănătos, dar și despre actele de caritate pe care le desfășoară.
„Mie pofta mi-a venit înotând”
Mihai face referire la primele sale experiențe legate de înot printr-o întâmplare. Acesta redă cum, până la vârsta de 21 de ani, a practicat sportul acvatic polo, iar „poloistului nu i-a plăcut niciodată să înoate”.
Totodată, acesta povestește și cum „în viața mea a apărut un om, care se numește Bogdan Zurbagiu”. Bogdan a fost cel care l-a împins pe Mihai la trecerea spre spații mai mari de înot: „el a venit cu ideile astea năstrușnice de a merge și de a înota în ape deschise”. Acestea au fost primele experiențe ale inimii sportive ce avea să devină Mihai.
„Nu mă consider un sportiv de performanță”
Deși invitatul a spus că nu se consideră a fi un sportiv de performanță, acesta a evidențiat cum „mă antrenez ca un sportiv de performanță”. Astfel, acesta a împărțit antrenamentele sale din punct de vedere a două aspecte: fizic și mental.
„Pregătirea fizică înseamnă foarte mult înot”. Deoarece invitatul a străbătut temutul Lake Powell și a ajuns să înoate 49 de ore, antrenamentele vor trebui să fie pe măsură. Din punct de vedere al pregătirii mentale, acesta spune că face un singur lucru: „vizualizez cursa”. Acest lucru se desfășoară în bazinul de antrenament de 25 de metri.
„Sunt patru lucruri după care eu mă ghidez”
Invitatul a dezvăluit cum, pentru a se dedica atât sportului în viața de zi cu zi, cât și cauzelor umanitare, se bazează pe patru principii: „Odată, trebuie să ai curajul ăla de a face primul pas”. Curajul realist, adaugă acesta, este boostul necesar pentru a înfrunta temerile care pot apărea oricând. Trebuie să ai, de asemenea, „disciplina de a continua”, deoarece „curajul fără disciplină, pentru mine, e poezie”.
Al treilea lucru pe care invitatul l-a învățat prin înot este „răbdarea de a construi”. Mihai întărește ideea enunțată prin faptul că „nimic măreț nu se face peste noapte”. În cele din urmă, cu referire la al patrulea pilon al unei inimi sportive, acesta spune cum „degeaba mă arunc eu în Dunăre, dacă n-am o echipă în spate”.
„Căsuța dintre brazi”
Promotorul proiectului „Casa dintre brazi” povestește despre acesta cu bucurie. Expune cum nevoia unui astfel de loc a pornit încă din pandemie și este dedicat tuturor copiilor în dificultate. Va fi un loc atât pentru concediu dedicat familiilor acestora, cât și de recuperare.
Printre facilitățile care vor fi prezente se numără: „camere de recuperare, camere de terapie, asistenți și multe altele”. Proiectul este deja în desfășurare și evidențiază cum „prin înotul meu de la Lake Powell am reușit să dăm drumul la construirea gardului și căsuței administratorului”.
Deși proiectul se va desfășura pe o perioadă de 4 ani, cu costuri de „aproximativ între 900 de mii și un 1 milion de euro”, Mihai își va dedica și următoarele proiecte către aceeași cauză. Totodată, toate veniturile generate de cartea „Învățăturile apelor”, publicată de acesta, se vor redirecționa către Fundația „Copii în Dificultate”.
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre cum te poți implica, ce alte proiecte va mai pregăti Mihai Badea, dar și de ce este importantă promovarea sportului românesc, urmărește emisiunea integral pe canalul nostru de YouTube – București FM!
Ne găsești și pe Instagram, TikTok și Facebook, unde te așteptăm cu sesiunea noastră de Speed Questions!