Rafila: Platforma informatică a asigurărilor de sănătate ar putea să devină funcţională până la jumătatea anului viitor

Articol de arionmihaela, 8 aprilie 2025, 14:15
Noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate ar putea să devină funcţională până la jumătatea anului viitor şi încercăm să facem ceva inovator în România, şi poate şi în Europa, respectiv un spital complet digitalizat, a declarat la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Acesta a mai subliniat că România, ca membru al Uniunii Europene, trebuie să se ralieze spaţiului de date din domeniul sănătăţii de la nivelul Uniunii Europene, iar acest spaţiu de date este în perioada de pregătire, platforma integrată a asigurărilor de sănătate fiind un element cheie pentru ca România să devină parte a acestui sistem.
Pe de altă parte, ministrul a menţionat că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt circa 200 de spitale introduse în procesul de digitalizare, alături de platforma informatică, al cărei beneficiar este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Potrivit lui Rafila, primul spital complet digitalizat ar urma să fie făcut la Târgu Mureş, în cadrul unui proiect realizat împreună cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie din Târgu Mureş, şi va constitui „un model de practică pentru anii viitori”, care poate să fie extins în marea majoritate a spitalelor din ţara noastră.
Un alt subiect abordat de Alexandru Rafila a fost cel al resursei umane calificate, care este esenţială pentru ca acest proces de digitalizare să aibă succes.
„Fără o reformă şi fără pregătire a personalului, nu o să putem să facem această reformă digitală. Noi avem deja introduse în mai multe spitale sisteme digitale care încă nu sunt operaţionale, pentru că schimbarea de mentalitate…Sunt două lucruri diferite aici, unul este legat de pregătirea personalului, de schimbarea de mentalitate pentru utilizarea acestor instrumente digitale pe care ei le-au la îndemână. Acesta e un lucru care se petrece în timp, este un proces, şi dacă o investiţie este mult mai uşor de făcut, o schimbare de mentalitate şi o pregătire a personalului este mai greu de realizat”, a punctat ministrul Sănătăţii.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI Bucureşti) organizează, în perioada 8 – 11 aprilie, la Palatul Parlamentului, o nouă ediţie a evenimentului Digital Innovation Summit Bucharest (DISB).
Ediţia din acest an reuneşte peste 200 de speakeri din mai mult de 30 de ţări.