VIDEO| „Human Scale” – România aduce omul în centrul arhitecturii la Bienala de la Veneția 2025

Articol de bucurestifm, 8 aprilie 2025, 12:32
Artistul Vlad Nancă a fost invitat în matinalul București FM pentru a vorbi despre proiectul care va reprezenta România la Bienala de Arhitectură de la Veneția în 2025. Intitulat Human Scale, proiectul aduce o reflecție profundă asupra modului în care percepem, locuim și umanizăm spațiul construit.
La intersecția dintre artă și arhitectură, Human Scale este un proiect colaborativ semnat de artistul Vlad Nancă și studioul de arhitectură Muromuro (Ioana Chifu și Onar Stănescu), curatoriat de Cosmina Goagea. România va fi reprezentată la cea de-a 19-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția cu o instalație imersivă ce propune o întoarcere la dimensiunea umană a arhitecturii și o reevaluare critică a desenului de arhitectură ca formă de memorie colectivă.
Desenele care prind viață
„În desenele de arhitectură apar mereu siluete umane, folosite ca repere de scară. Eu am început să le extrag, să le măresc la scara 1:1 și să le transform în sculpturi. Personaje tăcute, dar încărcate de semnificație”, a explicat Vlad Nancă la București FM.
Aceste figuri, care populează de obicei în mod discret planșele arhitecturale, sunt scoase din anonimat și devin elemente centrale într-o instalație care inversează raportul clasic: arhitectura devine fundal, iar omul – conținutul esențial.
Un proiect în două spații, două perspective
Human Scale va fi găzduit în două spații expoziționale: Pavilionul României din Giardini della Biennale și Galeria Nouă a Institutului Cultural Român din Veneția. În pavilion, instalația propusă de Muromuro transformă spațiul într-un decor meditativ dominat de două suprafețe translucide, între care vizitatorii se mișcă și devin, la rândul lor, siluete într-un desen viu. Tridimensionalul se transformă în bidimensional, iar omul devine actor și observator în același timp.
La Galeria ICR, componenta de cercetare a proiectului capătă amploare: o arhivă tematică de desene de arhitectură românească din secolul XX, completată de hărți istorice în care figuri umane devin simboluri ale progresului, puterii sau controlului. Pentru prima dată, publicul va avea acces la sute de desene originale, multe dintre ele nevăzute până acum.
Desenul de arhitectură – o formă de gândire colectivă
„Ce m-a fascinat în cercetarea pentru acest proiect este că desenele pot fi o mărturie a spiritului unei epoci. Felul în care sunt reprezentați oamenii în aceste desene spune ceva despre mentalitatea vremii: de la siluetele elegante interbelice, la formele rigide ale anilor ’30, până la surprinzătorul optimism grafic al anilor ’50-’60, în ciuda contextului politic dificil”, a adăugat Nancă.
Human Scale devine astfel și o lecție de istorie vizuală – nu doar despre arhitectură, ci despre modul în care corpul uman a fost imaginat, desenat și proiectat în spațiul construit de-a lungul deceniilor.
Arhitectura pentru oameni și despre oameni
Mai mult decât un demers artistic, proiectul este o invitație la reflecție: cum ne raportăm astăzi la spațiul în care trăim? Ce înseamnă să construim pentru oameni într-o epocă în care tehnologia adesea ne îndepărtează de contactul direct cu orașul și comunitatea?
„Mi-aș dori ca vizitatorii expoziției să rămână cu ideea că planeta pe care locuim este și ea un corp – un corp ceresc fragil, de care trebuie să avem grijă, la fel cum avem grijă de noi înșine și unii de alții. Arhitectura trebuie să fie pentru oameni și despre oameni”, a concluzionat Vlad Nancă.
Bienala de Arhitectură de la Veneția 2025 se desfășoară între 10 mai și 23 noiembrie. România este una dintre puținele țări care dețin un pavilion permanent în Giardini della Biennale, având totodată acces și la un al doilea spațiu expozițional – Galeria ICR.