Bine de citit – Străzi întunecate, volumul 2 | Antologie de urban fantasy
Articol de razvanursuleanu, 9 aprilie 2025, 09:45
Sunt numai șase povestiri în această parte a doua a antologiei, dar eu aș citi cu mare nerăbdare și o rețetă pentru medicamente dacă aș vedea că printre cei care o semnează se află Daniel Abraham, Lisa Tuttle și Diana Gabaldon.
“Diferența dintre o enigmă și un mister” de M. L. N. Hanover (pseudonim al lui Daniel Abraham)
M-am mirat că Daniel Abraham, romancier de profesie, a ales să trateze o idee deosebită în puținele pagini ale unei povestiri. Idee completată dealtfel și de personaje remarcabile, acestea fiind foarte bine conturate, ușor de reținut, prin urmare dacă nu chiar un roman, măcar o nuvelă care să le evidențieze mai bine ar fi putut să ne ofere autorul…
“Curiosul caz al deodandului” de Lisa Tuttle
Aceeași precizare pe care am făcut-o și la povestirea anterioară. Un text de mai mari dimensiuni ar fi fost mai potrivit pentru excelenta idee a autoarei. O comunitate a obiectelor criminale? Acest subiect cred că merita mult mai multe pagini, la fel și cititorul.
“Lordul John și atacul zombilor” de Diana Gabaldon
Titlul pare cel al unei povestiri simpliste, dar cititorul care îl cunoaște deja pe lordul John Grey din alte scrieri ale Dianei Gabaldon va fi convins că are în fața sa un text de calitate. Și chiar dacă nu îl cunoaște pe Grey, și nici măcar nu a citit vreodată o lucrare semnată de această autoare, atunci pun prinsoare că a văzut serialul “Outlander” (“Străina”) realizat după seria de romane ale Dianei Gabaldon, așa că va ști oricum cu ce scriitoare are de-a face…
…și dacă există vreun regizor dispus să realizeze și un serial cu aventurile lordului Grey, aș putea încerca să-mi iau vreo câteva zile de concediu, pentru a putea vedea pe bandă rulantă toate episoadele…
“Păzește-te de șarpe” de John Maddox Roberts
Nu doar de șarpe trebuie să ne păzim, ci și de scriitorii fără umor. Din fericire, John Maddox Roberts este înzestrat din plin cu acest har. Dacă ar fi avut și talentul necesar pentru a plasa “Păzește-te de șarpe” în universul urban fantasy, cerință obligatorie pentru această antologie, vai ce povestire grozavă am fi avut noi aici…
“În roșu, cu perle” de Patricia Briggs
Aș exagera afirmând că această povestire este obișnuitul balast al unei antologii. “În roșu, cu perle” este totuși veriga slabă a volumului. Oricât am încercat să mă concentrez, nu am reușit să mă conectez nici cu personajele, nici cu “cazul” pe care vârcolacul – detectiv particular încearcă să-l rezolve. Dar povestirea este totuși bine scrisă, e… citibilă.
“Vulturul adakian” de Bradley Denton
Sloganul celebrei agenții de detectivi “Pinkerton” este “We Never Sleep” iar Pop, personaj în aparență secundar al povestirii “Vulturul adakian”, deși a întrerupt în urmă cu multă vreme colaborarea cu agenția, a rămas același fin observator al detaliilor în aparență lipsite de importanță și care aproape întotdeauna vor duce la rezolvarea cazului.
Foarte interesantă abordarea lui Bradley Denton, textul este scris la persoana întâi, dar protagonistul este un soldat oarecare, un individ mediocru, care fără intuiția și experiența lui Pop nu ar reuși să înțeleagă mai nimic din situația dramatică în care fără voia sa este prins.