Break the fake: AI accelerează dezvoltarea sau subminează democrația?

Articol de Vicentiu Andrei, 9 aprilie 2025, 11:30
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
Bine te-am regăsit!
Sistemele de inteligență artificială (AI) sunt considerate o tehnologie de vârf și sunt văzute ca un mod de a „accelera dezvoltarea”. Au devenit chiar un obiectiv important (Obiectivul 5) în cadrul Pactului Digital Global al ONU, care subliniază nevoia de o abordare echilibrată, incluzivă și bazată pe gestionarea riscurilor în ceea ce privește AI.
Cu toate acestea, asemenea multor tehnologii disruptive, a căror dezvoltare accelerată depășește capacitatea societății de a se adapta și de a reglementa respectivele tehnologii, și AI-ul ridică probleme.
Așa cum se arată în raportul internațional „Ecosistemele de informare și problemele democrației”, la a cărui scriere am participat, sistemele AI, inclusiv modelele mari de limbaj (precum ChatGPT), pot afecta drepturile omului și modul în care este gestionat conținutul online.
De exemplu, dacă aplicațiile AI ajung să ia decizii automate în domenii importante – angajare, justiție, credite bancare – acestea pot ajunge să discrimineze persoane sau grupuri vulnerabile, din cauza prejudecăților (bias-ului) din datele folosite la antrenarea modelului respectiv. Studiile arată că rezultatele eronate sau părtinitoare ale AI-ului provin aproape întotdeauna din datele greșite sau incomplete cu care a fost antrenat.
În plus, acest tip de erori pot duce la excluderea unor comunități de la participarea democratică sau la încălcarea unor drepturi fundamentale.
De asemenea, AI este implicată în tot ce ține de informație – de la modul în care este creată și prezentată, până la modul în care este filtrată sau blocată. Aceasta este o formă semnificativă de putere. Democrația se bazează pe alegeri libere și corecte. Campaniile de dezinformare, susținute de AI, pot manipula opinia publică și pot alimenta conflicte sociale. AI-ul contribuie activ la crearea și amplificarea acestor campanii.
Nu în ultimul rând, să nu uităm că majoritatea conversațiilor online se poartă în spații private, controlate de platforme care se bazează pe colectarea datelor. Asta înseamnă că uneori, sistemele automate de moderare a conținutului care ne este afișat și recomandat pe rețelele sociale sunt setate să maximizeze datele colectate, nu să protejeze intimitatea și siguranța utilizatorilor. Aceasta poate duce la încălcări ale confidențialității și ale drepturilor legate de datele personale, precum și la favorizarea neintenționată a dezinformării, care are un puternic caracter viral.
Pentru a face AI-ul mai echitabil, avem nevoie de date mai diverse, mai multă transparență și audituri regulate ale algoritmilor.
Atât pentru azi, rămâi cu BucureștiFM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.