”Ferma Animalelor” – premieră la Teatrul Mic
Articol de andreiabarsanbfm, 9 aprilie 2025, 13:36
”Ferma Animalelor”, în regia lui Andrei Huțuleac, este noul spectacol ce poate fi văzut la Teatrul Mic, începând din această săptămână.
Scenariu teatral îi aparține tot lui Andrei Huțuleac și este realizat după celebrul text al lui George Orwell. Spectacolul se joacă la Sala Atelier – Strada Constantin Mille nr. 16, pe 9 și 10 aprilie, de la ora 19:00, iar premiera oficială va avea loc pe 23 și 24 aprilie.
În distribuție: Andreea Grămoșteanu, Oana Pușcatu, Silvana Mihai , Ana Bart, Vlad Logigan, Virgil Aioanei, Viorel Cojanu, Andrei Brădean, Vlad Milotoi.
Născut în Bengal, în 1903, britanicul Eric Arhthur Blair avea să devină un cunoscut scriitor sub pseudonimul George Orwell. Înainte de a se dedica scrisului, Orwell a fost comentator radio pentru postul BBC, editorialist, reporter și s-a oferit voluntar pentru a lupta în Războiul Civil din Spania.
Deși în materie de tendințe politice a manifestat o simpatie pentru cei de centru-stânga, Orwell a avut o mare luciditate și a realizat pericolele comunismului mai devreme decât alți contemporani ai săi. Cărțile sale „Ferma animalelor” și „1984” sunt avertismente despre propagandă, distorsionarea adevărului și regimurile totalitare. Povestea animalelor care se revoltă pentru drepturi egale și un trai mai bun este inspirată de Revoluția Rusă din 1917 și perioada stalinistă, marcată de planul cincinal (1928-1933), ce urmărea transformarea societății sovietice conform principiilor socialiste.
Propaganda permanentă, nenumărate sacrificii, violența și controlul statului asupra tuturor aspectelor vieții umane sunt sursele de inspirație folosite de Orwell pentru povestea animalelor care decid să se împotrivească fermierului Jones.
Regizorul Andrei Huțuleac propune un spectacol imersiv, bazat pe interacțiuni intuitive și contextuale între actorii și spectatori, anunță reprezentanții teatrului.
Scenografia Mariei Nicola contribuie la crearea unui spațiu teatral fluid, unde formele și culorile se transformă constant. Coregrafia propusă de Ștefan Lupu amplifică conflictele și schimbările dramatice, reflectând lupta pentru libertate și dreptate.
Din echipa de creație mai fac parte: sound design Marin Grigore, song-uri Oana Pușcatu, lighting design Lucian Moga, asistent regie Dora Bârzan, producător delegat Alois Chiriță.
Următoarele reprezentații sunt programate pe 3, 23 și 31 mai.