Primul utilaj special a început să foreze la viitoarea staţie de metrou Tokyo
Primul TBM a început să foreze la viitoarea staţie de metrou Tokyo, iar undeva în 2027 - 2028, de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă vom avea această magistrală M6, a declarat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

Articol de bucurestifm, 9 aprilie 2025, 17:35
„Avem două tronsoane de aproape 15 kilometri. Suntem aici, la staţia Tokyo, e un nume special ales, care va face legătura cu 1 Mai într-o parte şi cu Henri Coandă în partea cealaltă. Aici vorbim, pe acest tronson de 6,6 km, de şase staţii. Astăzi, primul TBM va începe să foreze. Într-un final, pe întreg tronsonul vor fi patru TBM-uri, două pe această secţiune, două pe cealaltă, iar undeva în 2027 – 2028, de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă vom avea această magistrală M6”, a afirmat ministrul.
El a adăugat că, după finalizarea M6, vrea să transfere compania Metrorex în subordinea primăriei, cu tot cu subvenţii, pentru că nu se poate vorbi despre transport integrat în Capitală „cu unele lucruri care se află la Primăria Bucureştiului şi altele care se află la Ministerul Transporturilor”.
Viteza medie de înaintare a TBM este de 1,5 m pe oră, parcurs în care excavează circa 60 de metri cubi de pământ. Pe măsură ce excavează şi îndepărtează solul excavat, TBM-ul montează inelele de tunel. Transportul inelelor de tunel se realizează prin MSV (Multi Service Vehicle), vehicul special de transport care poate transporta până la 50 de tone. Media de montaj este de 13 – 14 inele per tunel, în 24 de ore, iar personalul care operează TBM-ul lucrează 24 de ore, în trei schimburi.
Cu excepţia pauzelor necesare pentru mentenanţă, TBM-ul funcţionează continuu.
În perioada următoare punerii în funcţiune a TBM-ului ‘Sfânta Maria’, va deveni operaţional şi TBM-ul ‘Sfânta Ana’. Acesta va porni tot de la viitoarea staţie de metrou Tokyo către 1 Mai, excavând cel de-al doilea tunel de pe Secţiunea Sud.