Ordinul ministrului Educaţiei şi Cercetării privind gradaţia de merit, publicat în Monitorul Oficial

Articol de arionmihaela, 11 aprilie 2025, 15:31
Ordinul ministrului Educaţiei şi Cercetării pentru aprobarea Metodologiei şi criteriilor privind acordarea gradaţiei de merit personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat în sesiunea 2025 a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial.
Potrivit documentului, comunicarea fişelor de (auto)evaluare, a numărului gradaţiilor de merit şi a punctajului minim pe categorii de personal şi pe discipline/domenii/niveluri de învăţământ de către inspectoratul şcolar în teritoriu se va face în perioada 28 – 30 aprilie, depunerea de către candidaţi a dosarelor la secretariatul unităţii/instituţiei de învăţământ preuniversitar de stat, cu personalitate juridică,între 5 – 9 mai.
Analiza dosarelor de către inspectorul şcolar care coordonează disciplina, cu consultarea consiliului consultativ, şi elaborarea raportului referitor la activitatea candidatului în specialitate, verificarea dosarelor şi acordarea punctajelor de către comisia de evaluare a dosarelor depuse în vederea acordării gradaţiei de merit, aprobarea listei cuprinzând punctajele acordate în urma evaluării de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar şi afişarea acestei liste la avizierul şi pe site-ul inspectoratului şcolar, respectiv la sediul şi pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării după aprobarea de către comisia de evaluare în cazul Palatului Naţional al Copiilor va fi făcută în perioada 14 mai – 30 mai.
În zilele de 2-3 iunie se vor depune/transmite contestaţiile privind punctajul acordat şi stabilirea numărului gradaţiilor de merit ce pot fi redistribuite, iar soluţionarea contestaţiilor de către comisia de contestaţii, validarea rezultatelor finale ale concursului de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar şi afişarea acestora la avizierul şi pe site-ul inspectoratului şcolar, respectiv la sediul şi pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, în cazul Palatului Naţional al Copiilor, are termen 4 – 12 iunie.
Totodată, înaintarea la Ministerul Educaţiei şi Cercetării a listelor cu personalul didactic din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, cu personalitate juridică, validat, precum şi a listelor cu personalul didactic civil din unităţi militare de învăţământ preuniversitar, validat, în vederea acordării gradaţiei de meri, are termenul 27 iunie.
Emiterea ordinului ministrului Educaţiei şi Cercetării pentru aprobarea listelor cu personalul didactic din învăţământul preuniversitar de stat care beneficiază de gradaţie de merit la termenul 1 august 2025.
Gradaţia de merit se acordă personalului didactic de predare, personalului didactic auxiliar şi personalului didactic de conducere, de îndrumare şi control.
Gradaţia de merit, prevăzută de Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă prin concurs şi reprezintă 25% din salariul de bază deţinut.
Numărul maxim de gradaţii care pot fi acordate se calculează astfel: din numărul rezultat prin aplicarea a 16% din totalul posturilor didactice auxiliare, respectiv a 16% din totalul posturilor didactice de predare, totalul posturilor de conducere şi îndrumare şi control ocupate în luna februarie 2025, conform programului EduSal, la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti, comunicat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării se scade numărul de gradaţii acordate personalului didactic aflate în plată la 1 septembrie 2025, având în vedere că gradaţia de merit se acordă pe o perioadă efectivă de 5 ani.
Gradaţia de merit se va atribui începând cu data de 1 septembrie 2025.
Pentru personalul didactic de predare şi personalul didactic de conducere, îndrumare şi control, candidatul trebuie să îndeplinească următoarele criteriile generale:
* criteriul activităţilor complexe cu valoare instructiv-educativă;
* criteriul privind performanţe deosebite în inovarea didactică/management educaţional;
* criteriul privind activităţile extracurriculare şi implicarea în proiecte/programe de formare profesională;
* criteriul privind contribuţia la dezvoltarea instituţională.