Autoritatea Locală a Sectorului 1 a ratat proiectul de construire a 336 locuințe sociale, în Șoseaua Odăi și, odată cu acesta, o finantare europeană prin PNRR, în valoare de 400 de milioane de lei, a anunțat edilul George Tuță.
Contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării a fost semnat pe 15 februarie 2023, având o durată de 36 de luni, iar lucrările ar fi trebuit finalizate, până la 30 iunie 2026. Numai că, de la semnarea contractului de finanțare, Primăria din Banu Manta nr. 9, sub conducerea fostului edil, Clotilde Armand, nu a mai făcut niciun pas mai departe. Iar, în timpul rămas până la finele lui iunie anul viitor, lucrările sunt imposibil de finalizat, a explicat George Tuță.
Toate acestea în timp ce, la Primăria Sectorului 1, sunt depuse 2000 de dosare complete pentru obținerea de locuințe sociale, iar politicile europene în materie de Locuire vorbesc despre affordable housing, iar, Comisia Europeană, împreună Banca Europeană de Investitii, pune bazele unei noi platforme paneuropene de investiții în locuințe sustenabile și la prețuri accesibile.
„Mi-aș fi dorit din toată inima să vă pot da cea mai bună veste, în ceea ce privește locuințele sociale, că intrăm in ultimul an de finalizare a proiectului de locuințe sociale de la Odăi.
A fost realizat un studiu de fezabilitate, mai demult, după care a urmat actualizarea, și a fost depusă o cerere pe PNRR, privind construirea a 336 de apartamente, în mai multe imobile. O investiție de peste 400 de milioane de lei, care trebuia să se realizeze, până în anul 2026, la centrul nostru de la Odăi.
A fost semnat un contract cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cei care gestionează această linie de finanțare din PNRR, privind construcția acestor locuințe pentru tineri, de tip NZEB+, pe 15.02.2023. Trebuia să se implementeze, iar, pentru asta, aveam la dispoziție trei ani de zile, 36 de luni.
Am constatat că nu s-a făcut absolut nimic. Este un proiect ratat”, a declarat primarul George Tuță.
Locuințe sociale cu finanțare din POR sau de la bugetul local?
Edilul din Banu Manta nr. 9 spune că o soluție ar fi finanțarea proiectului din Programul Operațional Regional (POR). Dacă finanțatorul – Comisia Europeană, nu va fi de acord cu mutarea proiectului din PNRR pe POR, singura soluție va rămâne finanțarea construcției de locuințe sociale din bugetul local al Sectorului 1, a explicat George Tuță.
„Și am întrebat, cum era de cuviință, Ministerul Dezvoltării dacă putem să prelungim termenul de implementare, pentru că, oricât ne-am dori, nu poți, într-un an și jumătate, să faci ceea ce proiectul îți dă ca termen 36 de luni.
Și sunt 2000 de solicitări, de dosare completate, să primească una dintre locuințele pe care statul le construiește sau, din banii cetățenilor, au fost construite.
Și, atunci, am purtat un dialog și cu reprezentanții Comisiei Europene – cei care finanțează POR, dacă am putea să mutăm acest proiect, din PNRR, pentru că suntem în imposibilitatea fizică de a realiza acest contract, dacă am putea muta pe POR. N-am primit o confirmare fermă.
Alternativa va fi să susținem din bugetul locuitorilor Sectorului 1, din bugetul comunității noastre, realizarea unui astfel de proiect”, a declarat George Tuță.
Finanțări în valoare de 10 miliarde de euro pentru construcția de locuințe accesibile și sustenabile disponibile prin BEI!
În context, trebuie menționat faptul că Grupul BEI a finalizat lucrările legate de Planul de acțiune privind locuințele sustenabile și accesibile, cu investiții planificate în valoare de circa 10 miliarde de euro, prin care, în următorii doi ani, BEI va sprijini eforturile locale și naționale de a construi locuințe accesibile, de a renova fondul de locuințe existent, cu scopul de a le face mai eficiente energetic și de a încuraja materiale de construcții și echipamente mai durabile și inovatoare.