Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Floriile
Peste 1,7 milioane de români poartă nume de flori. Sunt 1,1 milioane de femei și 600.000 de bărbați care își serbează onomastica, arată datele MAI. Florin și Florentina sunt numele cele mai des întâlnite.

Articol de alinaene, 13 aprilie 2025, 10:43
Obiceiurile sunt diferite de la o regiune la alta, de la jocuri ritualice până la obiceiul agățării Mărțișorului în pomii înfloriți, ziua de Florii.
Duminică, sunt aduse la biserică, ramuri de salcie pentru a fi sfințite, care apoi sunt luate acasă.
Floriile, marchează intrarea lui Iisus în Ierusalim și reprezintă una dintre cele mai importante duminici din calendarul ortodox.
Ramura de salcie, sfinţită la biserică, este un simbol al castităţii și renașterii anuale a vegetației.
Cu crenguţe de finic, evreii l-au întâmpinat pe lisus la intrarea în Ierusalim.
Ramurile de salcie se pun la icoană și se folosec în momente de cumpănă, cum ar fi boala, seceta sau grindina.
Oamenii obișnuiesc să pună ramurile sfințite de salcie și la ferestre sau tocul ușilor pentru a proteja locuința de necazuri.
Această duminică îi pregătește pe credincioși de biruința lui Hristos asupra zilei de duminică care urmează, ziua Învierii.
Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post.
Din această zi începe Săptămâna Patimilor, iar în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioșii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere.