România nu va suferi un blackout!

Articol de Mircea Apostolescu, 15 aprilie 2025, 19:34
Ministerul Energiei și Dispecerul Energetic Național iau toate măsurile necesare pentru ca România să nu sufere un blackout, în urma scăderii consumului de energie electrică în perioada sărbătorilor pascale, a anunțat ministrul de resort, Sebastian Burduja.
”Și vreau să-i asigur pe toți românii că gestionăm toate aceste riscuri, această situație și că nu există niciun motiv, în acest moment, de îngrijorare sau de a face titluri de presă de tipul „Blackout, riscuri de blackout în România”.
Numai de când sunt eu ministru, am trăit, cred, de zeci de ori situații în care s-au anunțat situații de blackout, în România. N-am fost nici pe-aproape și nici n-a fost cazul, pentru că avem specialiști buni, avem un sistem energetic care se poate adapta”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Anul acesta, creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Paștele împreună. Această coincidență va duce la o scădere masivă a consumului de energie electrică, în toată Europa. Astfel, dacă într-o duminică obișnuită consumul scade la circa 5000 MW, în Ziua Întâi de Paști, Dispecerul Energetic Național estimează un consum de circa 2500 de MW.
De aceea au fost luate măsuri pentru reducerea producției de energie electrică.
Cel mai mult vor reduce producția capacitățile cele mai flexibile, hidrocentrale, Porțile de Fier, de exemplu, și cele pe cărbune și pe gaze naturale – ELCEN București va produce numai apă caldă, nu și energie electrică.
Dar și capacități mai puțin flexibile, cum sunt reactoarele de la Cernavodă sunt pregătite să își reducă producția cu până la 40%, în caz de nevoie.
Dispecerul Energetic Național este în legătură și cu reprezentanții prosumatorilor, pentru ca și aceștia să își reducă producția de energie electrică.
În plus, capacitatea de 400 MWh a bateriilor existente va fi încărcată, contribuind la scăderea presiunii de supra-producție asupra sistemului energetic național.
”De data aceasta, vorbim despre o perioadă care, în mod tipic, are un consum mic, o activitate economică redusă, este Paștele, pentru toată lumea. Și, mai mult, este și Paștele ortodox și cel catolic. Deci, nu doar în România, ci în toată regiunea, consumul va fi unul mic și, atunci, trebuie să ne asigurăm că producția va fi la un nivel adecvat.
Deci, perioada cea mai sensibilă va fi duminică, în Prima Zi de Paște, între orele 11-16, asta estimăm. Deci, atunci, estimăm un consum care va putea fi în jurul valorii de 2500 MW. Gândiți-vă că, într-o zi normală de duminică, discutăm de valori de 5000, poate 4500, deci discutăm de un nivel de două ori mai mic.
Colegii de la Hidroelectrica sunt pregătiți să oprească din grupuri, din hidroagregate, astfel încât producția hidro să fie cât mai aproape de zero.
La Nuclearelectrica – este producătorul de care, în general, e bine să nu te atingi, ei au două reactoare, așa cum știți, produc în bandă, la nevoie, se vor face, și acolo, reduceri de putere de până la 20% sau chiar 40%.
ELCEN București va opera doar cazane de apă fierbinte, deci va opri unitățile care produc energie electrică.
De asemenea, Complexul Energetic Oltenia va funcționa doar cu două grupuri și acelea la o putere redusă, de 80 MW, fiecare, deci, undeva la 160 MW”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.