Bine de citit: „La Paști”

Articol de razvanursuleanu, 16 aprilie 2025, 14:44
N-am ce să fac, trebuie să recunosc dragi copii, nu m-am gândit niciodată la sentimentele pe care le pot avea ouăle de Paști atunci când le ciocnim cap în cap… Eu, când eram mic, abia așteptam să vină noaptea de Înviere ca să pot să ciocnesc cu familia câteva din acele ouă vopsite în diverse culori, pe urmă le cojeam frumușel și le mâncam fericit, ba chiar le-aș fi mâncat de fiecare dată pe toate dacă nu mă oprea mereu din înfulecat bunica mea.
Și când am citit “La Paști” de George Topârceanu… Și mai ales când am ajuns la pagina unde oul acela roșu spune “Ne gătește de paradă. / Ne ciocnește cap în cap / și ne zvârle coaja-n stradă”… Vă dați seama ce tristețe m-a năpădit când am înțeles prin ce emoții copleșitoare trec ouăle mai ales atunci când, amețite de la lovitura în cap, le este îndepărtată coaja și rămân așa, despuiate și înfricoșate, așteptând să vadă care dintre membrii familiei se hotărăște până la urmă să le înghită.
Bine, să nu credeți că după aceea am procedat altfel. Anul următor am făcut exact la fel, am ciocnit ouă și le-am mâncat la fel de fericit ca și până atunci, doar că îmi mai aminteam să le cer din când în când scuze pentru ceea ce urmează să li se întâmple.
Și tot această poezie m-a făcut să mă gândesc și la un alt lucru la care nu mă gândisem niciodată. Unul dintre ouă le spune celorlalte “Eu, de m-ar fi dat la cloșcă, / aș fi scos un pui albastru…” (oul era vopsit în albastru, bineînțeles) iar altul spune “Și eu, unul violet…” (oul violet, se-nțelege).
De această dată însă, nu pot spune că mi-a părut chiar rău de dorințele neîmplinite ale ouălor. Nu contează în ce culori au fost vopsite, dar după ce au fost deja fierte, este greu de crezut că s-ar mai găsi vreo găină care să fie de acord să se așeze pe ele pentru a le cloci. Dar am preferat să nu intervin în discuția lor și să le las să creadă că ar putea scoate pui albaștri sau violet, pur și simplu nu am vrut să le stric visele și speranțele… Vă sfătuiesc să procedați la fel.
Așa că, dragi copii, dacă vreți să aflați și despre alte sentimente ale ouălor de Paști, vă rog să citiți cărticica “La Paști” și apoi să recunoașteți cinstit dacă v-ați gândit vreodată la aceste lucruri…