Țara noastră face demersuri, la nivel european, pentru creșterea interconectivității rețelelor electrice, pentru a evita explozia prețului la energie electrică, în zona noastră, la vârfurile de consum, așa cum s-a întâmplat vara trecută.
La demersurile României s-au raliat Bulgaria, Grecia și chiar Ungaria, statele baltice sau Spania, care au fost afectate de același fenomen.
„Continuăm acest demers, pentru că l-am inițiat, alături de greci și bulgari. Dar s-au raliat și vecinii din Ungaria, ba chiar și statele baltice, Finlanda, Spania, de asemenea, își dorește creșterea interconexiunilor.
Sunt foarte multe state, în Uniunea Europeană, care își doresc mai multe interconexiuni și câteva care își doresc să rămânem în starea de fapt actuală.
De ce? Pentru că, dacă am fi mai bine interconectați, cel mai probabil, prețul nostru ar fi mai mic și prețul lor ar fi ceva mai mare, de exemplu, în statele din centrul Europei.
Noi insistăm pe tema aceasta și ați văzut că a fost preluată și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de noul comisar pe Energie, Dan Jorgensen. E prioritate zero.
Nu putem vorbi de o economie europeană competitivă, de o piață energetică funcțională, integrată, dacă nu există aceste interconexiuni.
În plus, pentru vara aceasta, se fac multe eforturi de coordonare între lucrările de mentenanță. Pentru că, dacă ai o situație dificilă, cum, probabil, vom avea, din nou, la vară, cu un consum mare și ai nevoie să imporți acea energie de undeva, ultimul lucru pe care îl dorești este că unul dintre vecinii tăi să-și pună o linie de interconexiuni sub mentenanță, fix în perioada aceea.
Și, în trecut, noi am găsit înțelegere, la nivelul operatorilor de transport din Statele vecine, să ne coordonam pe aceste lucrări de mentenanță și România, la rândul ei, a ajutat Bulgaria, Grecia, ținându-si toate liniile în funcțiune”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.