Așa cum anunța președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor(ANPC) , Cristian Popescu Piedone, la București FM, comisarii au demarat controale privind produsele specifice Sărbătorilor Pascale.
La operatorul economic „B4Market”, cu punctul de lucru situat in Str. Locotenent Av. Radu Beller 54, comisarii ANPC au constatat următoarele nereguli grave, precum produse pascale, respectiv COZONAC TRADITIONAL Artizanal, expus spre comercializare având aplicată eticheta cu informațiile oferite consumatorilor incorecte, imprecise si neclare pe ambalajulul produsului.
De asemenea comisarii ANPC au constatat lipsa afișării prețului într-un loc vizibil pentru cozonacul comercializat, lipsa autorizației de funcționare pentru spațiul existent pe trotuarul din fața unității, având în vedere faptul că, la sosirea în unitate, scaunele și mesele erau amplasate pe trotuar, care era folosit în scopul desfășurării activităților – prestării serviciilor de alimentație publică de către operatorului economic.
În blocul alimentar, au fost identificate agregate frigorifice și un răcitor de băuturi ce depozita preparate culinare, care prezentau praf, impurități, unele dintre chedere erau rupte, desprinse.
Echipamentele de gătit erau neigienizate necorespunzător, prezentau depuneri de grăsime arsă.
Tavanul din spațiul blocului alimentar este nefinisat, cu grinzi metalice și panouri din material lemnos, fără protecție lavabilă sau tratamente care să permită curățarea ușoară și menținerea igienei.
Instalațiile de ventilație și alte echipamente sunt expuse cu acumulări cantitative de praf și grasime.
Lipsa unui tavan neted, continuu, lavabil și întreținut corespunzător poate favoriza contaminarea produselor având în vedere depunerile consistente de praf și grăsime de pe tubulatură și grinzi
Totodată, comisarii au mai constatat nerespectarea vecinătății privind specificul produselor, blat de lucru spart, geam fisurat, în imediata vecinătate a grătarului.
Au fost aplicate 4 sancțiuni în valoare totală de 20.000 lei și un avertisment pentru încălcarea art 18, 26(1), 7c2, 25 din OG 21/1992 (mod)
S-a dispus și măsura de oprire temporară a prestării servicilor până la remedierea deficiențelor constatate.
ANPC a început controalele și la fermele avicole, așa cum anunța Piedone, încă de sâmbătă, la București FM.
Astfel, în urma sesizărilor înregistrate la ANPC cu privire la mirosurile insuportabile cât și la starea de insalubritate de la avicola din comuna Domnești, comisarii CJPC Ilfov, sub conducerea președintelui Cristian Popescu Piedone, s-au deplasat la respectiva unitate, care funcționează și comercializează produse de origine animală – ouă și carne de pasăre, fără a avea documentele cerute de lege, ca agent economic.
La fața locului, comisarii au constatat nereguli grave.
Zona de sacrificare a animalelor nu era neautorizată sanitar-veterinar.
Tot lichidul sangvin era direcționat, printr-un șanț, către un teren viran.
Toate dejecțiile, fecalele și resturile de animale, erau deversate pe acest teren din spatele așa-zisei ferme, fără a respecta normele de protecție a mediului si sănătății publice.
Caprele și oile crescute, peste 400 la număr, stăteau în spații insalubre, pline de fecale proprii direct pe pământ, fără a exista un paviment ușor igienizabil, care să nu favorizeze apariția de rozătoare și microbi.
Spațiul de depozitare la frig a produselor lactate și din carne nu respecta normele de păstrare. Exista doar un aparat de aer condiționat care asigura temperatura scăzută.
Ambalajele și recipienții de păstrare a produselor erau neconforme. Găleți de vinarom erau utilizate pentru păstrarea calupurilor de brânză.
Multe obiecte din această așa-zisă cameră de frig erau ruginite, neigienizate și neconforme.
Ținând cont de lipsa formei juridice de constituire și de faptul că ANPC nu are atribuții de verificare a persoanelor fizice, comisarii au solicitat sprijin din partea organelor de control din cadrul DSP, SICE, Garda de Mediu si DSVSA pentru a verifica ferma, conform competențelor ce le revin.
S-au aplicat sancțiuni contravenționale, în cuantum de 6000 lei și sunt suspiciuni de comerț ilicit pe care polițiștii din cadrul IPJ ILFOV le vor instrumenta.
La Crevedia, ANPC a controlat următorii operatori economici:
1. MEGA IMAGE SRL- produse nesigure (ouă fierte și coloarate fără inscripționarea DLC, datei de recoltare), fructe și legume depreciate. S-a aplicat amenda contravențională de 10000 lei.
2. PROFI ROM FOOD SRL- vitrine necuratate, cu depuneri de gheață, murdărie și rugină. Agregatele de lucru din zona bistro erau neconforme, cu depuneri de grăsime arsă, murdărie și resturi alimentare.
Uleiul din friteuze prezenta modificări de culoare și depuneri de sedimente alimentare.
Tăvile de coacere erau neconforme, prezentau grăsime arsă.
Hota era neigienizata, cu depuneri masive de ulei și praf.
Au fost descoperite produse nesigure – ouă cu modificări de aspect.
Zona de depozitare a mărfii era neconfomă, produsele erau depozitate necorespunzător.
S-a dispus oprirea temporară de la prestarea de servicii, până la remedierea deficiențelor și a fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 20000 de lei.
3. Alpi 2001 Prod Impex SRL – brutarie/patiserie – tavi de coacere cozonac neconforme, cu depuneri de grasime arsa.
Blat de framantare neconform, cu depuneri de murdarie, exfolieri si rugina. Cutie de depozitare covrigi neconforma, cu margini exfoliate.
Hota cu depuneri de praf si murdarie. Paviment neigienizat corespunzator. Zona de depozitare materie prima neconforma.
S- a dispus OTPS pana la remedierea deficientelor. S a aplicat amenda contraventionala de 10000 lei.
4.Select Nutricomb Crevedia SRL -producator oua proaspete de consum. Au fost identificate oua pregatite de livrare prezentant fulgi, urme de defectii specifice gainilor outoare. Umidificatorul de livrare necuratat,cu depuneri de praf.
Au fost oprite definitiv de la comercializare ouă în valoare de 5907 lei și oprite temporar pentru igienizare ouă în valoare de 17712 lei. A fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 10000 lei.