Echipe de polițiști locali ai Primăriei Sectorului 6, coordonate de Serviciul Inspecție Comercială, verifică vânzătorii și dau amenzi acolo unde e nevoie.
În urma controalelor, au fost aplicate 96 de sancțiuni, în valoare de 98.500 lei pentru comerț stradal neautorizat, 4 amenzi, în valoare de 1.600 lei, pentru lipsa acordului de funcționare și 17 amenzi, în valoare de 38.100 lei, pentru lipsa curățeniei în spații comerciale.
În majoritatea cazurilor în care s-a aplicat o amendă pentru comerț stradal neautorizat, marfa a fost confiscată. În plus, comercianților care nu aveau acord de funcționare le-a fost suspendată activitatea.
Vânzarea neautorizată a unor produse de către vânzători ambulanți poate prezența pericol pentru sănătatea publică. Negustorii ambulanți își vând deseori marfa de pe trotuar, în condiții improprii, iar proveniența mărfurilor expuse nu este cunoscută.
Ele pot fi un pericol pentru cei care le cumpără.
În plus, e important ca toate produsele din piețe să fie ținute în condițiile impuse de lege, mai ales când vine vorba de carne, ouă sau brânzeturi, printrele cele mai căutate în această perioadă.
Și ANPC îi sfătuiește pe cumpărători:
Verificați etichetele! Asigurați-vă că produsele au etichete cu informații despre producător, data de expirare și ingrediente. Observați aspectul și mirosul și refuzați orice preparat care ridică suspiciuni;
Cumpărați doar din locuri autorizate cu ștampilă sanitar-veterinară: măcelării, magazine alimentare, piețe amenajate;
Verificați condițiile de păstrare! Produsele alimentare trebuie să fie păstrate la temperaturi corespunzătoare și în ambalaje curate;
Verificați prețul de la raft cu cel de pe bon;
Cereți bon fiscal! Bonul fiscal este dovada că produsul a fost achiziționat dintr-un loc autorizat. În plus, vă ajută și dacă doriți să faceți o reclamație.