Astăzi sărbătorim Ziua Planetei Pământ

Articol de bucurestifm, 22 aprilie 2025, 09:18
În fiecare an, la 22 aprilie, se sărbătorește Ziua Planetei Pământ (sau Ziua Pământului/Earth Day), manifestare care, în 2025, are ca temă: „Puterea noastră, Planeta noastră” (#EarthActionDay).
Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată până în 2030. Potrivit earthday.org, toți locuitorii planetei Pământ sunt încurajați să ia măsuri: să educe, să promoveze cauza și să se mobilizeze.
În 2025, când Ziua Planetei Pământ aniversează 55 de ani de la prima ediție, sunt așteptate să susțină evenimentul 192 de țări și peste un miliard de oameni de pe tot globul. Acest lucru demonstrează modul în care mișcarea Ziua Pământului rămâne la fel de dedicată astăzi, cum era în 1970, pentru a-i aduce pe toți împreună pentru un viitor mai bun. Puterea oamenilor simpli a fost întotdeauna în centrul Zilei Pământului și este catalizatorul pentru schimbarea paradigmei, deoarece atunci când indivizii se unesc cu un scop comun, pot depăși chiar și cele mai înrădăcinate sisteme și industrii. Pe măsură ce se apropie o nouă etapă, se sărbătorește o realitate transformatoare: oamenii se află în posesia soluțiilor de care este nevoie pentru a crea energie curată, ieftină și nelimitată pentru întreaga planetă prin surse regenerabile de energie solară, eoliană și alte tehnologii.
Până în 2035, nevoile de energie din țări precum SUA pot fi satisfăcute prin surse regenerabile, 365 de zile pe an, motiv pentru care mișcarea EARTHDAY.ORG cere ca generarea de energie regenerabilă, la nivel global, să fie triplată până în 2030. Energia regenerabilă este o forță unificatoare puternică, care reunește diverse țări, regiuni, state și comunități ce sunt adesea la poluri opuse, din punct de vedere politic și economic. Energia curată transcende granițele ideologice, arătând atractivitatea sa universală la prețuri accesibile.
De Ziua Pământului 2025, toți oamenii sunt invitați să se angajeze în valorificarea energiei regenerabile pentru a construi un viitor sănătos, durabil, echitabil și prosper pentru toți.
Ziua Plantei Pământ a fost inițiată de senatorul american Gaylord Nelson ca zi de luptă împotriva poluării. Simbolul ales pentru această sărbătoare a planetei Terra este litera grecească teta de culoare verde pe fundal alb.
A fost marcată pentru prima dată la 22 aprilie 1970, când aproximativ 20 de milioane de americani au participat la manifestații anti-poluare pe întreg teritoriul Statelor Unite, manifestații reunite sub numele de ”Ziua Pământului”.
Efectul acestei demonstrații de amploare a fost covârșitor, aducând în atenția opiniei publice poluarea ca una dintre cele mai mari probleme ale omenirii.
Ca urmare a acestor manifestații, senatorul american Nelson a reușit să convingă politicienii de necesitatea adoptării unei legislații corespunzătoare pentru protecția mediului înconjurător: legea aerului curat, a controlului substanțelor toxice, a calității apei etc.
La 23 aprilie 2009, prin Rezoluția 63/278, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a desemnat ziua de 22 aprilie ca Ziua Internațională a Mamei Pământ (International Mother Earth Day).
O altă inițiativă a ONU pentru planeta noastră a fost Rezoluția 60/192 din 22 decembrie 2005 prin care anul 2008 era proclamat Anul Internațional al Planetei Pământ.