Termoenergetica trebuie sa ceara insolventa, conform legii, spune Sebastian Burduja. Vezi situatia datoriilor!

Articol de arionmihaela, 23 aprilie 2025, 19:19
În luna aprilie 2025 Primăria Municipiului București nu a plătit niciun leu către ELCEN.
Din 2020, subvenția și pierderile s-au plătit cu țârâita, iar, în aprilie, nu a mai venit niciun leu. Datoria, astăzi, este de 1,4 miliarde, a spus directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu, intr-o conferință de presă.
Cei 1,4 miliarde reprezintă 600 de milioane subvenții neplătite, iar restul pierderi, explică Claudiu Crețu.
ELCEN se află în perioada în care urmează reparații și revizii și în care trebuie să cumpere gaze, pentru sezonul URMĂTOR, mai spune Crețu.
În ciuda șantierelor de termoficare deschise, pierderile din rețeaua de termoficare rămân de peste 2000 de tone de apă pe oră, conform șefului de la ELCEN.
Ministrul Energiei Sebastian Burduja spune că cele 361 milioane de euro pentru modernizarea CET-URILOR pot fi pierdute. Proiectele sunt, practic, blocate din cauza lipsei banilor pentru cofinanțare.
Viceprimarul PNL al Capitalei, Stelian Bujduveanu, spune că problema datoriilor Termoenergetica către ELCEN duce și la imposibilitatea înfăptuirii SACET prin unificarea CMTEB cu ELCEN.
La întrebarea București FM referitoare la solicitarea insolvenței Termoenergetica de către ELCEN, ministrul Energiei Sebastian Burduja a răspuns: „Ministerul Energiei va aplica legea și legea te obligă să ceri insolvența”.
La aceeași întrebare, directorul general al ELCEN, Claudiu CREȚU, a răspuns: „Pe noi ne interesează să luăm banii și sperăm să fie tratată cu seriozitate situația energetică a Capitalei. Pentru că modernizare CET-urilor să nu se blocheze, avem nevoie ca datoria să fie plătită ieri, azi. Necesarul de fonduri este de 1,4 miliarde”.
La rândul său, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, miercuri, tot într-o conferinţă de presă:
„Între Primăria Capitalei şi Termoenergetica sunt ca în fiecare început de an datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile mari, mult mai mari decât banii pe care noi îi primim prin generozitatea Guvernului din impozitele bucureştenilor. Şi atunci acumulăm datorii în iarnă, pe care le stingem ulterior până în lunile de vară când plătim către Termoenergetica mult mai mult decât factura de 10-15 milioane cât este pe lunile de vară. (…) Ce s-a schimbat acum este că Guvernul ne-a redistribuit mult mai puţini bani din impozitele pe venit ale bucureştenilor, în ciuda referendumului pe care bucureştenii l-au votat”, a spus Dan.
Material si foto- Mircea Apostolescu