După 1 iulie 2025 nu vom asista la o retragere a sprijinului din partea statului, ci la o trecere de la o plafonare generalizată la un sistem țintit, care să ducă sprijinul acolo unde este cu adevărat nevoie de acesta, dă asigurări ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Vorbim despre un nou mecanism care va permite alocarea eficientă a resurselor publice către gospodăriile aflate în sărăcie energetică, către persoanele cu dizabilități și către românii care depind de echipamente medicale pentru a trăi”, spune Burduja.
Chiar dacă, potrivit legii, responsabilitatea privind stabilirea criteriilor de eligibilitate și a mecanismului de protecție socială revine Ministerului Muncii, Ministerul Energiei a fost și este parte activă în acest efort comun.
După intrarea în vigoare a OUG 6/2025, au fost organizate patru întâlniri de lucru la sediul Ministerului Energiei, alături de alte instituții implicate în proces: Ministerul Muncii, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ANRE, STS, Institutul Național de Statistică și MAI – Direcția pentru Evidența Persoanelor.
Toate aceste eforturi urmăresc să identifice criterii juste și mecanisme clare pentru implementarea noii forme de sprijin pentru cei care au cu adevărat nevoie.
Guvernul României pregătește un sistem prin care persoanele vulnerabile vor primi compensații financiare directe pentru cheltuielile cu energia electrică.
Se are în vedere un sprijin lunar, acordat în funcție de venituri, componența gospodăriei și alte criterii obiective.
În același timp, românii pot beneficia deja de prețuri corecte prin piața concurențială.
ANRE pune la dispoziția tuturor un comparator de oferte, care îi ajută pe consumatori să aleagă cele mai bune opțiuni, consideră ministrul Energiei.
De exemplu, Hidroelectrica – furnizor cu capital majoritar de stat – oferă tarife între 1,04 și 1,12 lei/kWh, mai mici decât plafonul actual de 1,3 lei/kWh. De aceea, nu ar trebui să ne temem de o „explozie” a prețului la energie electrică, după 1 iulie, mai spune Sebastian Burduja.
România a reușit, în plină criză energetică globală, să ofere românilor al patrulea cel mai mic preț la gaze naturale și al cincilea la energie electrică din Uniunea Europeană. Sistemul de plafonare-compensare a funcționat și a protejat milioane de familii.
Florin Oprișor, antrenor și fost jucător de rugby la RC Grivița, despre nivelul din România al disciplinei sportive și despre promovarea tinerelor talente: „Cei care practică rugby au șansa de a deveni bărbați cu adevărat și se pot disciplina enorm”
Florin Oprișor a fost „oaspetele” unei noi ediții cu tematică sportivă a emisiunii radiofonice de pe București FM, „În Comunitate”,...