Un nou Centru de zi de prevenire a separării copilului de familie în sectorul 3

Articol de arionmihaela, 24 aprilie 2025, 12:00
Dintre cei aproximativ 1.360.000 de copii din România afectaţi de sărăcia severă, care duce la marginalizarea socio-educaţională, la acces inegal la servicii de sănătate şi alte servicii sociale, doar 27.298 de copii beneficiau, la finalul lunii septembrie 2024, de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării copilului de familie, potrivit datelor ANPDCA.
Numărul serviciilor de prevenire a separării copilului de familie, precum centrele de zi, este insuficient în raport cu nevoia reală: conform datelor Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, la începutul anului 2025 în România funcţionau 724 de centre de zi pentru copii, dintre care 360 publice.
În perioada iunie – august 2024, Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 şi cu sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, a realizat o analiză detaliată a nevoilor sociale ale copiilor vulnerabili din Sectorul 3.
În acea perioadă au fost identificaţi 554 de copii aflaţi în situaţie de risc de separare de familie. Dintre aceştia, aproximativ 60% – adică 332 de copii – trăiesc în condiţii de sărăcie extremă, un factor care le reduce considerabil şansele de a rămâne alături de familie şi de a beneficia de un mediu stabil şi sigur.
Pe baza acestei evaluări, au fost identificate patru tipuri majore de nevoi:
– Sprijin psiho-social pentru copiii expuşi riscului de separare,
– Sprijin socio-educaţional, pentru prevenirea abandonului şcolar şi facilitarea dezvoltării armonioase,
– Asistenţă materială pentru copii şi familiile lor, inclusiv pentru accesarea altor servicii esenţiale,
– Consiliere şi educaţie parentală pentru părinţi sau îngrijitori.
Intervenţiile propuse în cadrul proiectului urmăresc creşterea accesului la servicii comunitare pentru copiii şi familiile care trăiesc în sărăcie, precum şi pentru copiii din sistemul de protecţie specială din Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti, în vederea prevenirii separării copiilor de familie, reducerii numărului intrărilor în sistemul de protecţie specială şi reintegrării în familie a copiilor pentru care este deja instituită o măsură de protecţie specială.
Proiectul susţine dezvoltarea copiilor într-un mediu sigur şi stabil, iar intervenţiile vizează nu doar sprijinirea copiilor, ci şi întărirea reţelei de suport pentru părinţi, contribuind astfel la reducerea vulnerabilităţilor familiale pe termen lung.
Proiectul se derulează în perioada 1 februarie 2025 – 31 decembrie 2027.
Valoarea totală a proiectului este de 9.902.818,58 lei, din care valoare cofinanţare UE: 3.961.127,43 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional: 5.877.949,71 lei şi cofinanţare 63.741,44 lei.
Obiectivul general al proiectului:
Creşterea accesului la servicii comunitare pentru copiii şi familiile care trăiesc în sărăcie din sectorul 3 al Municipiului Bucureşti în vederea prevenirii separării copiilor de familie.
Grupul ţintă este format din 270 copii din sectorul 3 al Municipiului Bucureşti, inclusiv din grupuri defavorizate (min. 27 de copii romi beneficiari de servicii de sprijin) care trăiesc în sărăcie, aflaţi în risc de separare de familie, pentru care vor fi implementate măsuri de sprijin în vederea prevenirii separării de familie.
Activităţi principale şi rezultate aşteptate:
– Vor fi asigurate servicii de identificare, monitorizare şi evaluare a 270 de copii aflaţi în situaţie de risc de separare de familie din sector 3.
– Vor fi furnizate servicii de sprijin pentru 270 de copii în vederea prevenirii riscului de separare de familie (servicii de sprijin psiho-social şi servicii pentru integrarea socio-educaţională) prin intermediul unui centru de zi pentru copii aflati în situatie de risc de separare de părinţi.
– Vor fi implementate măsuri de acompaniere a familiei în vederea creşterii şi îngrijirii propriilor copii, respectiv consilierea familiilor celor 270 de copii incluşi în proiect pentru accesarea de servicii complementare celor oferite prin proiect, acordarea de suport material şi servicii de consiliere pentru îmbunătăţirea relaţiei părinte-copil (educaţie parentală).