Jandarmeria Bucureşti: Două adunări publice de protest, sâmbătă, în Piaţa Constituţiei, respectiv Piaţa Universităţii

Articol de arionmihaela, 25 aprilie 2025, 17:16
Sâmbătă, 26 aprilie 2025, Jandarmeria Capitalei, alături de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, va lua măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranţă la nivelul Capitalei, respectiv pentru a asigura ordinea publică şi protecţia participanţilor la două adunări publice de protest, în Piaţa Constituţiei, respectiv Piaţa Universităţii.
Manifestaţiile au fost declarate şi avizate în cadrul Comisiei de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice din Primăria Municipiului Bucureşti, după cum urmează:
1. În intervalul orar 10:00-19:00, în Piaţa Constituţiei, adunarea publică organizată de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Femeilor, având drept scop ‘protestul împotriva discriminării persoanelor cu dizabilităţi şi propunerea măririi pensiilor de handicap şi de însoţitor.’
2. În intervalul orar 11:00-23:00, adunarea publică având drept scop ‘conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa prezenţei la vot’, astfel:
între orele 14:00 – 15:00, adunarea participanţilor pe trotuarul adiacent parcului din faţa Teatrului Naţional Bucureşti;
între orele 15:00 – 15:30, adunare publică pe trotuarul adiacent parcului din faţa Teatrului Naţional Bucureşti;
între orele 15:30 – 16:30, deplasare pe banda I de circulaţie, pe traseul: Bd. Gheorghe Magheru – Piaţa Romană – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – stânga pe str. Ion Mincu – dreapta pe Şos. Pavel D. Kiseleff – punct final în alveola Arcul de Triumf (adiacentă intersecţiei Şos. Pavel D. Kiseleff cu Bd. Mareşal Constantin Prezan).
între orele 16:30 – 17:00, adunare publică în alveola Arcul de Triumf;
între orele 17:00 – 17:30, defluirea totală a participanţilor.
În vederea desfăşurării fără riscuri în planul ordinii şi siguranţei publice a acestor manifestaţii, Jandarmeria evidenţiaza obligaţiile pe care organizatorii şi participanţii le au potrivit prevederilor art. 12 şi art. 131 din Legea nr. 60/1991 (*republicată*) privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor npublice, cu modificările şi completările ulterioare.
Jandarmeria Capitalei recomandă persoanelor care vor participa la aceste manifestaţii, dar şi celorlalţi cetăţeni, să manifeste înţelegere faţă de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi, dacă observă persoane care au un comportament antisocial.
De asemenea, din raţiuni de siguranţă publică, recomandăm participanţilor să nu vină cu bagaje sau genţi voluminoase.
In conformitate cu prevederile legale în vigoare, este interzisă şi constituie infracţiune participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestora.
Potrivit prevederilor art. 39 din Constituţia României *republicată*, mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 57 din Legea Fundamentală, cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi.
Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, pe traseele care converg către locul de desfăşurare a adunărilor publice vor fi instituite dispozitive de prefiltrare, iar jandarmii vor legitima şi controla doar persoanele care au asupra lor bagaje voluminoase.
Această măsură are un caracter preventiv şi este adoptată pentru protecţia şi siguranţa tuturor participanţilor şi a celorlalţi cetăţeni.
Reamintim faptul că, la ultimele adunări publice, au fost identificate persoane care au avut asupra lor cuţite, bricege, materiale pirotehnice şi substanţe interzise de lege la astfel de activităţi.
1. Participanţii la adunările publice sunt obligaţi:
a) să respecte recomandările făcute de organizatorii adunărilor publice, împuterniciţii acestora sau organele de ordine;
b) să se abţină de la acţiuni de natură a împiedica desfăşurarea normală a adunărilor publice şi să nu incite la asemenea acţiuni prin viu
grai, manifeste sau alte mijloace audiovizuale;
c) să nu introducă sau să aibă, în timpul adunărilor publice, obiecte de natura celor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. g) şi j);
d) să părăsească imediat adunările publice sau locul unde acestea se desfăşoară, când au fost somaţi de către organizatori, împuterniciţii
acestora sau organele de poliţie;
e) să nu participe la adunări publice în stare de ebrietate, să nu consume şi să nu distribuie băuturi alcoolice sau droguri.
În susţinerea celor mai sus explicate, învederăm prevederile legale în vigoare şi anume: art. 27, alin. 2, lit. b)2 şi alin. 3, lit. c)3 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 13, lit. c) din Legea nr. 60/1991 (*republicată*) privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, cu modificările şi completările ulterioare.
La locurile de desfăşurare a activităţilor, Jandarmeria Capitalei va avea echipe de dialog cu veste inscripţionate, de culoare albastră, care au rolul de asigura dialogul permanent cu organizatorii şi participanţii la aceste adunări publice.
Totodată, în conformitate cu prevederile legii anterior menţionate, participanţii la adunările publice trebuie să respecte recomandările făcute de organizator, împuterniciţii acestuia sau organele de ordine, să se abţină de la acţiuni de natură a împiedica desfăşurarea normală a adunărilor publice şi să nu incite la asemenea acţiuni prin viu grai sau alte mijloace audiovizuale.
Sub un alt aspect, Jandarmeria Capitalei a acţionat şi acţionează permanent pentru respectarea tuturor drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, inclusiv în situaţia producerii unor incidente în planul ordinii şi siguranţei publice.
De asemenea, Jandarmeria Capitalei va delimita o zonă de siguranţă pe care jurnaliştii o vor putea folosi. În acest context, în scopul evitării unor eventuale incidente, se recomandă tuturor jurnaliştilor prezenţi să solicite jandarmilor prezenţi protecţie, în situaţia părăsirii locului special constituit pentru aceştia.
In conformitate cu prevederile art. 26, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 60/1991 (republicată) privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, organizarea sau participarea la contramanifestaţii desfăşurate în acelaşi timp şi în acelaşi loc cu alte adunări publice, indiferent de modul lor de exprimare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 de lei la 5.000 de lei.
În situaţia apariţiei unor persoane sau grupuri de persoane cu comportament agresiv, rugăm organizatorul şi participanţii de bună-credinţă să se delimiteze de acţiunile acestora şi să indice de îndată zona lor de manifestare forţelor de ordine prezente la faţa locului, în vederea luării măsurilor legale care se impun.
2. În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, personalul militar al Jandarmeriei Române are următoarele drepturi şi obligaţii:
b) să legitimeze orice persoană când există indicii temeinice că a săvârşit, săvârşeşte sau se pregăteşte să săvârşească o faptă ce
constituie infracţiune ori contravenţie, precum şi persoanele care solicită intrarea într-un perimetru legal restricţionat;
3. În exercitarea atribuţiilor, personalul militar al Jandarmeriei Române are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei şi bagajului acesteia, în următoarele situaţii:
c) persoana participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanţe periculoase.
4. Subliniem faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 din O.U.G. nr. 31 din 2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, cu modificările şi completările ulterioare, fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2, lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. Sub un alt aspect, în conformitate cu prevederile art. 11 din Hotărârea de Guvern nr. 859/2021 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor cu aeronave în spaţiul aerian naţional, efectuarea de zboruri cu aeronave civile fără pilot la bord (tip dronă) deasupra municipiului Bucureşti, fără deţinerea autorizaţiilor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 40.000 de lei.
Ca măsură preventivă, pentru descurajarea şi probarea eventualelor fapte antisociale care pot periclita caracterul paşnic al adunărilor publice, jandarmii vor efectua fotografii şi filmări operative pe tot parcursul desfăşurării evenimentelor, cu mijloacele tehnice fixe/mobile din dotarea unităţii şi vor monitoriza imaginile înregistrate prin intermediul sistemului urban de supraveghere video, conform cadrului legal în vigoare.
Jandarmeria Bucureşti va asigura protecţia tuturor persoanelor care aleg să-şi exprime opiniile în mod paşnic. Astfel, facem apel atât la cei prezenţi, cât şi la ceilalţi cetăţeni să fie responsabili şi îi asigurăm că siguranţa lor este prioritatea noastră.