ANPC: Micii şi berea trebuie cumpărate doar din locuri autorizate; atenţie la aspectul produselor
Articol de arionmihaela, 27 aprilie 2025, 19:32
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă consumatorilor să acorde o atenţie deosebită la aspectul produselor din carne tocată şi la cel al berii, dar să verifice şi modul de etichetare al acestor produse, având în vedere că în această perioadă românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu tradiţionalii mici şi bere.
„La achiziţionarea produselor alimentare: verificaţi cu atenţie aspectul cărnii tocate; nu cumpăraţi produse neetichetate; eticheta trebuie să conţină informaţii despre ingredientele alergene şi termenul de valabilitate. Refuzaţi produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate. Evitaţi achiziţia de carne tocată din locuri neautorizate, pentru că riscaţi să cumpăraţi produse nesigure”, a scris duminică Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.
În ceea ce priveşte berea, directorul general al ANPC recomandă verificarea stării ambalajelor, limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale.
„Dacă petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agrement: asiguraţi-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcţionale. Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conţină toate informaţiile necesare. Vânzătorii trebuie să fie echipaţi corespunzător şi să respecte regulile de igienă”, a subliniat el.
Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să acorde atenţie preţului afişat şi să verifice concordanţa între preţurile afişate şi cele marcate pe bonurile de casă.
„Solicitaţi şi păstraţi bonul fiscal: este singura dovadă în cazul unei reclamaţii justificate!”, a mai scris Anghel pe reţeaua de socializare.
În urma controalelor din anii anteriori, ANPC a constatat nereguli grave, printre care: utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars şi ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare şi a condiţiilor igienico-sanitare, lipsa informării privind alergenii sau provenienţa produselor (proaspete vs. decongelate)
sursa foto-fb Paul Anghel