Constantina Diță despre cursele de la Maratonul București: Pregătire, distanțe și importanța mișcării
un interviu de Adelina Tocitu

Articol de Sorin Pavel, 27 aprilie 2025, 08:47
O nouă ediție a Bucharest International Half Marathon va avea loc duminică, pe 27 aprilie 2025, în București. Peste 3000 participanți s-au înscris, potrivit fondatoarei acestei competiții, Constantina Diță, campioană olimpică de maraton, care vor stabili propriile recorduri la cursele: Individual 10k, Popular Race 3,5k, Wheelchairs 10K, Team 3 Challenge 10k și Half-Marathon 21k.
Startul va fi dat pe Bulevardul Constantin Prezan, la ora 08:45.
Care ar fi cea mai dificilă cursă a acestui maraton?
Constantina Diță: Dificilă ca și probă lungă este cea de semi-maraton, după aceea vin proba de 10km și cursa de 3,5. Toate starturile vor fi pe Constantin Preza. Avem și sportivii cu dizabilități, proba de Wheelchair. La 08.45 va fi semi-maratonul, prima probă, după care la 09:15 vor lua startul persoanele cu dizabilități și la 09:20 vor începe competițiile de 10km și 3,5. Toate vor fi pe Constantin Prezan, acolo va fi startul, acolo va fi și finish-ul.
În ce constă pregătirea pentru participarea la un astfel de eveniment? Cineva care și-ar dori să participe la cea mai scurtă cursă, de exemplu, la care vârsta minimă de participare este de 8 ani.
Constantina Diță: Nu avem curse de copii în cadrul evenimentului nostru. Cursa de 3,5 km este pentru toate persoanele, de la 8 ani până la cei mai în vârstă și, bineînțeles, pentru o cursă de 3,5 km nu trebuie foarte multă pregătire. Sunt oameni care vin și merg. Important e să vină, să facă mișcare. Și mersul este tot o mișcare și noi cu această cursă încurajăm foarte mulți oameni, chiar dacă nu s-au pregătit, cum se pregătesc pentru 10km, de exemplu, pentru proba de 21km. Îi încurajăm și pe cei care nu au făcut înainte nimic să vină să încerce. Ar fi bine să mai facă câte un kilometru prin parc înainte de competiție (…) Importante sunt atmosfera, socializarea. Important este ca oamenii să se simtă bine și să iasă din casă să facă mișcare. Și țin pe această cale ca toți locuitorii Bucureștiului să iasă în stradă și să-i încurajeze pe oamenii care fac mișcare. Îi rog pe foarte mulți dintre ei să încerce să facă în fiecare zi puțină mișcare, pentru că este important pentru sănătatea noastră.
În ceea ce privește semimaratonul de 21km, ce înseamnă pregătirea pentru o astfel de cursă?
Constantina Diță: Da, acolo este diferit. Trebuie să te pregătești cu cel puțin trei luni de zile înainte pentru un asemenea eveniment, pentru că totuși vorbim de o distanță destul de mare, 21km. Eu nu încurajez persoanele să vină să alerge pentru prima dată fără să aibă pregătire, o cursă de 21km. Este important să vină, dar la cursele lungi trebuie pregătire cu cel puțin trei luni de zile înainte. (…) Pe această cale, vreau să le reamintesc participanților că în dimineața competiției trebuie să-și pună banda, culoarea pe care o are fiecare participant în plicul cu număr, pentru că intrarea la zonele de start va fi pe baza culorii benzii pe care o are proba pe care și-a ales-o. Dacă nu au acea bandă, nu vor intra în zona de start.