Kayak Challenge Family & Friends București – sport și incluziune
La Kayak Challenge Family & Friends București, sportul devine limbaj comun pentru familii, prieteni și sportivi din toate categoriile. Întâlnirea are loc pe 10 mai, în Parcul Alexandru Ioan Cuza (Lacul Titan).

Articol de Monica Liche, 28 aprilie 2025, 16:46
Am discutat despre cum sportul poate deveni un liant puternic între oameni, cum susține incluziunea și ce aduce nou Family & Friends București, cu Raluca Mihăilă, specialist comunicare și organizare evenimente, invitata Ioanei Brușten #ÎnComunitate.
Kayak Challenge Family & Friends: mai mult decât un concurs
Kayak Challenge Family & Friends București nu este doar o competiție și nu vorbește doar despre câștig sau înfrângere. Putem spune că este acel eveniment care creează și crește comunități, iar pe 10 mai va aduce împreună familii, copii, adulți, sportivi amatori și paralimpici, într-un cadru în care performanța nu înseamnă doar viteză, ci și curajul de a participa.
„Este cea mai prietenoasă competiție de caiac și de fapt de sporturi cu vâsle, pentru că în afară de caiac avem și probe de stand up paddle, de SUP, avem și dragon boat.
(…)Este singura competiție dedicată sportivilor amatori din București și ne bucurăm să fi ajuns la a 4-a ediție a acestui concurs foarte simpatic care este dedicat, așa cum spune și numele, sportivilor amatori, cum spuneam, prietenilor, familiei, întregii comunități de sportivi amatori.”
Sportul ca formă de incluziune reală
În spatele fiecărei curse de 200 sau 1.000 de metri stă un mesaj clar: fiecare participant contează. Nu contează vârsta, nu contează abilitățile sportive, important este ca fiecare participant să se bucure de vâslit. Când un copil, un adult sau un câine urcă în caiac pentru prima dată, nu există altă condiție decât să își dorească să încerce.
„ Nu trebuie să fim sportivi profesioniști, nu trebuie să avem niște calități extraordinare, să ne simțim jenați dacă n-avem o formă fizică extraordinară, forță sau cine știe ce alte calități. Ajunge să ne dorim asta, să ne simțim bine alături de prieteni, de familie.”
Kayak Champions a dovedit că spiritul de echipă nu e doar un concept frumos, ci o realitate care se trăiește zilnic. Prin antrenamente, inițieri și competiții deschise, clubul crește generații de sportivi care nu văd diferențele, ci doar pasiunea comună. Copiii învață, încă de mici, că diversitatea este normalitate.
„Ei vin și participă împreună cu copiii cu Down sau tinerii care participă ies cu ei în caiace, le fac instructajul și îi văd ca parte din echipă. Ei, cu siguranță, o să facă parte dintr-o societate mai incluzivă decât a noastră.”
Depășirea fricii – primul pas spre libertate
Inițierea persoanelor cu dizabilități în sporturile nautice este tratată cu profesionalism și răbdare. Nu există rețete universale, ci doar o singură condiție: să vrei să încerci. De la primele încercări ezitante până la competiții paralimpice, parcursul fiecăruia este respectat și susținut fără judecată.
„ Trebuie doar să începi de undeva, să ai bunăvoință, să încerci să vezi exact care sunt nevoile celeilalte persoane și să încerci să o ajuți cu ce lucruri are nevoie, astfel încât să poată să înțeleagă și să se adapteze la ce e de făcut.”
Paracanoe și Paradragon – șanse egale pentru toți
Inițiativa Kayak Champions de a crea o secție dedicată sportivilor paralimpici este o declarație despre dreptul fiecăruia de a se bucura de mișcare, performanță și apartenență. Cu paracanoe și paradragon, clubul oferă o platformă reală de incluziune, prin care susține participarea persoanelor cu dizabilități la competiții naționale, încurajându-le să își depășească limitele într-un cadru sigur și prietenos.
„Noi am înființat anul trecut secția de paralimpică a clubului, cu secțiile de paracanoe și para dragon. Tot anul trecut, am participat cu sportivii noștri la prima ediție a Campionatului Național de Paracanoe din România. Anul acesta, sportivii se pregătesc să participe la a doua ediție, care va avea loc în august. Invităm orice persoană cu dizabilități fizice să se alăture echipei de paracanoe – sunt eligibile persoanele cu dizabilități la nivelul picioarelor sau al membrelor inferioare. Cei cu dizabilități mentale sunt eligibili pentru Paradragon”
Sportul ca terapie pentru corp și suflet
Dincolo de antrenamente și medalii, sportul cu vâsle oferă beneficii celor care îl practică: relaxare, echilibru emoțional, întărirea legăturii cu natura și cu propriul corp. Pe lac, indiferent că urmărești rațele sau te concentrezi pe un sprint, stresul cotidian se dizolvă în apă și soare.
“Dacă vrei să-l practici de relaxare și efectiv să stai în mijlocul lacului, da, și să te bucuri de rațe și de soare, și de pescăruși este foarte ok. Dacă, nu știu, ești mai competitiv și-ți place să tragi din ce în ce mai tare, să urmărești un program de antrenament, să-ți îmbunătățești performanțele, să participi la concurs, din nou, este fix la alegerea ta. Dincolo de beneficiile la nivel fizic, bineînțeles, faptul că îmbunătățește cardio, da, respirația, faptul că ne ajută să o avem o motricitate mai bună, să ne sincronizăm mai bine, până la urmă ne folosim și creierul în momentul când ne concentrăm pe o anumită mișcare(…), deci dincolo de aceste beneficii la nivel fizic, clar, există acele beneficii la nivel mental legate de relaxare.
Toate sporturile cu apă ajută la partea asta de relaxare și mulți dintre cei care vin spun: abia aștept să vin să vâslesc, să îmi încarc bateriile.
(…) Noi încercăm să folosim caiacul ca modalitate de de a ne reduce stresul.”