Societatea Naţională de Medicina Familiei- Vaccinarea salvează vieţi

Articol de arionmihaela, 28 aprilie 2025, 11:41
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) se alătură profesioniştilor din medicină care celebrează 50 de ani de la inaugurarea, prin Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a primului program extins de imunizare (EPI) care şi-a propus să ofere fiecărui copil şanse egale la o viaţă lungă şi sănătoasă.
„EPI a început în mai 1974 prin a acorda importanţă vaccinărilor contra celor mai importante şase boli (tuberculoză, tetanos, tuse convulsivă, difterie, rujeolă şi poliomielită) şi include astăzi 13 vaccinuri pentru toate grupele de vârstă. Se estimează că în aceşti 50 de ani au fost salvate peste 154 de milioane de vieţi, practic 6 vieţi în fiecare minut! Vaccinarea la nivel global a contribuit cu peste 40% la reducerea mortalităţii infantile şi reprezintă în mod real imaginea unui parteneriat veritabil între comunităţi, personal medico-sanitar, lideri politici, oameni de ştiinţă, membri ai organizaţiilor societăţii civile fără a ţine cont neapărat de graniţe.
Sărbătorim, ca în fiecare an, Săptămâna europeană a vaccinării (27 aprilie – 3 mai 2025) prin organizarea în fiecare an de evenimente dedicate populaţiei, reprezentanţilor presei, profesioniştilor din sănătate. Prin intermediul Grupului de Vaccinologie al SNMF am pus mereu în lumină această campanie europeană de conştientizare a importanţei vaccinării încă de la formarea acestui grup, în 2013.
Suntem pe deplini convinşi că vaccinarea salvează vieţi şi că implementarea şi în România a conceptului de imunizare pe tot parcursul vieţii va contribui la scăderea mortalităţii infantile, la creşterea speranţei de viaţă şi la combaterea principalelor boli prevenibile prin vaccinare în fiecare etapă a vieţii, dar aceste obiective vor fi posibile numai în cazul în care se atinge acoperirea vaccinală optimă.
Traversăm însă o perioadă dificilă din cauza unei scăderi a încrederii în vaccinuri pe fondul perioadei postpandemice, a impactului promovării ştirilor false în reţelele sociale, dar şi din cauza teoriilor conspiraţioniste la care din păcate au aderat şi colegi profesionişti din sănătate.
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) se delimitează cu fermitate de personalul medical care se opune vaccinării şi consideră că opiniile personale nu trebuie niciodată confundate cu deciziile de sănătate publică, iar profesioniştii care se distanţează de dovezile ştiinţifice şi prin deciziile lor afectează flagrant sănătatea populaţiei, ar trebui să suporte consecinţele legale. Un medic care se opune vaccinării nu este compatibil cu dreptul de liberă practică medicală!
Dorim de asemenea să accentuăm că politicile de sănătate trebuie să vină mereu în sprijinul activităţii de prevenţie în beneficiul populaţiei. Întreaga clasă politică, indiferent de doctrină, trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru politicile de sănătate atât la nivel de individ cât şi la nivel de comunitate, iar aceste politici includ şi vaccinarea. Doar printr-o comunicare eficientă şi permanentă către populaţie privind beneficiile vaccinării şi printr-o finanţare corespunzătoare, inclusiv prin îmbunătăţirea programelor de vaccinare cu produsele autorizate de Agenţia europeană a medicamentelor şi care sunt disponibile la nivel european, putem creşte speranţa de viaţa şi calitatea acesteia”, transmite SNMF.