Break the fake: Incursiune în tehnicile clasice de propagandă

Articol de Vicentiu Andrei, 30 aprilie 2025, 13:14
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
Bine te-am regăsit!
Deoarece suntem în perioada de vârf a campaniei electorale, doresc să îți prezint câteva tehnici clasice de propagandă, folosite frecvent în comunicarea publică și în publicitate, pentru a le recunoaște dacă vei fi expus la ele. Ele au fost studiate de multe zeci de ani de către specialiștii în analiza propagandei. Propaganda urmărește să influențeze modul în care ne raportăm la o persoană, idee sau situație, să ne controleze atitudinile și comportamentul. Studiile moderne indică faptul că audiența nu este pasivă și complet lipsită de apărare în fața propagandei, însă în condițiile potrivite putem fi influențați.
Tehnicile clasice de propagandă sunt următoarele:
1. Etichetarea. Aceasta este metoda prin care unei idei i se pune o etichetă negativă, pentru a-l face pe receptor să respingă, să condamne ideea fără a mai da nici un fel de atenţie eventualelor argumente care o susţin. Prin folosirea acestei metode se urmăreşte distragerea atenţiei de la anumite probleme sensibile şi discreditarea persoanei care este purtătoarea ideii respective. Atunci când candidații politici dau porecle batjocoritoare oponenților lor, ei utilizează această tehnică.
2. Generalităţi sclipitoare. Această tehnică presupune să asociezi o idee, o acţiune, sau un produs cu un cuvânt care prezintă o încărcătură morală sau emoţională deosebită, pentru a-l face pe receptor să le accepte necondiţionat, fără a mai examina alte dovezi sau argumente. Generalitatea sclipitoare este o formă fără fond. De exemplu: „soluția-minune.” Majoritatea sloganurilor politice includ generalități sclipitoare.
3. Transferul este tehnica prin care autoritatea, prestigiul unei idei larg acceptate, a unei persoane respectate sunt transferate asupra altei idei sau persoane, pentru ca acestea din urmă să fie mai uşor acceptate. Transferul se poate realiza prin mijloace pur vizuale (un candidat este fotografiat împreună cu personalități marcante care îl susțin) sau auditive (utilizarea strategică a fondului muzical).
4. Tehnica oamenilor obişnuiţi. Comunicatorul vrea să-l convingă pe cel căruia i se adresează că ideile sale sunt bune deoarece sunt împărtăşite, agreate de oameni obişnuiţi. Candidatul este filmat în postùri obişnuite, în mijlocul familiei, între vecini, mergând la piață și așa mai departe.
5. Selecția părtinitoare presupune selectarea şi folosirea unor anumite fapte sau argumente, mai precis, doar a acelora care susţin sau care, dimpotrivă, discreditează o idee, un program, o persoană, un produs și ascunderea strategică a faptelor neconvenabile. Un exemplu este cel în care candidații politici participă doar la evenimente de campanii în medii atent controlate, unde nu pot primi întrebări incomode.
6. Trenul victoriei. Conform acestei tehnici, publicului i se induce ideea că toată lumea, mai precis toţi cei din grupul din care facem noi parte, susțin candidatul vizat, sau anumite idei, sau o poziție ideologică. Publicul este presat să se alăture taberei învingătorului, candidatului popular, să se alăture mulțimii.
Atât pentru azi, rămâi cu BucureștiFM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.