Evenimente de neratat astăzi în Bucureşti
Articol de , 5 noiembrie 2015, 09:14
CINEMA
Patru proiecţii şi un party au loc în această zi de joi în cadrul Festivalului Filmului Francez.
La sala Elvira Popescu a Institutului Francez:
– de la ora 11, drama „L’homme qu’on aimait trop”, realizată de André Téchiné cu Catherine Deneuve, Guillaume Canet, Adèle Haenel;
– de la ora 18.30’, „Ni le ciel ni la terre”, dramă de război fantastică realizată de Clément Cogitore;
– de la ora 20.30’, „Une Nouvelle amie”, dramă realizată de specialistul în filme gay François Ozon.
La Tucano Coffe, de la ora 18.30’ rulează drama „Respire” realizată de Mélanie Laurent.
La Green Hours, de la ora 21 începe Eden Electro Jazz Party.
Muzeul Ţăranului Român găzduieşte, de la ora 18.30’, proiecţia a patru documentare pe tema crizei refugiaţilor realizate de jurnaliştii Andrei Udişteanu, Dragoş Sasu şi Cristina Cileacu în cadrul proiectului „Salut”- Suntem acasă în locul în care trăim.
Kinedok prezintă, de la ora 20 în Make a Point, documentarul „Lumea lui Daniel” de Veronika Lišková ce prezintă suişurile şi coborâşurile din vieţile unor pedofili cehi.
MUZICĂ
Orchestra Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii dirijat de Theo Wolters şi având în program: Uvertura „Cyrano de Bergerac” de Johan Wagenaar, Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Henryk Wieniawski – solist Jarosław Nadrzycki şi Simfonia nr. 8 de Dvořák.
Trupa Luna Amară susţine un concert acustic de la ora 21.30’ în Hard Rock Cafe.
Trupa Taxi cântă de la ora 22.45’ în Berăria H.
EXPOZIŢII
În spaţiile medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni organizează, de la ora 18 este vernisată expoziţia „Icoane. Frumuseţe cerească pe pământ”, creaţii ale profesorului George Kordis din Grecia, care susţine şi conferinţa „Despre icoană”, de la ora 11 în sala Constantin Stoicescu a Facultăţii de Drept din Universitatea Bucureşti.
În cadrul celei de-a V-a ediţii a „Zilelor Culturii Ruse”:
– de la ora 12, la sala Gheorghe Focşa a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” are loc vernisajul expoziţiei „Lada cu zestre. Nunta — cultură şi tradiţie din Nordul Rusiei”, deschisă publicului până la 29 noiembrie;
– de la ora 17, la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură începe atelierul de creaţie „Brăţara magică” cu profesori din Muzeul etnografic rus şi clubul Parascheva.
De la ora 19, la Biblioteca Naţională a României, au loc vernisajul expoziţiei şi gala de premiere „Cele mai frumoase cărţi”. Cărţile selectate de juriu vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte „Best Book Design from All Over the World”, Leipzig 2016.
La Librăria Cărtureşti Carusel, de la ora 19.30’ au loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Ferestre din Bucureşti şi poveştile lor” şi lansarea cărţii cu acelaşi titlu. Vor vorbi: Ioana Pârvulescu, Cristina Rusiecki, Radu Paraschivescu, Vintilă Mihăilescu şi Cătălin D. Constantin.
CARTE
De la ora 18.30’, la Librăria Bizantină este lansată prima traducere integrală în limba română a studiului „Istoria cruciadelor”, de Steven Runciman, una dintre cele mai importante cercetări academice despre această temă.
CONFERIŢE
În cadrul conferinţei „Arhitecţi şi ingineri germani II”, ce se desfăşoară de la ora 18.30’ la Casa de cultură „Friedrich Schiller”, proiectul „Bucureştiul multicultural: 10 trasee urbane de arhitectură” este prezentat de drd. Oana Marinache – istoric de artă şi dr. Anca Tudorancea – istoric. Conceptul grafic îi aparţine lui Cristian Gache.
Café Cărtureşti Verona găzduieşte, de la ora 19, un dialog cu poetul Radu Vancu, ce deschide o nouă serie de întâlniri cu scriitori români contemporani intitulată „Ce mai faci, scriitorule?”. Astă-seară dialogul este moderat de Mihaela Pascu, Alexandra Adam şi Edmond Niculuşcă.