Dimitrie Cantemir, sustinatorul unitatii de limba si de neam a romanilor
Articol de Vicentiu Andrei, 6 noiembrie 2015, 07:45
Cărturarul Dimitrie Cantemir a sustinut romanitatea si unitatea de limbă si de neam a românilor.
Cantemir a fost unul dintre cei mai ilustri reprezentanti ai umanismului si precursor al iluminismului românesc.
Domnul moldovean a fost atras de studiul filosofiei, muzicii (inventase primul sistem de notare, utilizat în muzica turcească), fin cunoscător al limbilor orientale (printre putinii care au avut privilegiul de a cerceta documente din arhivele otomane), Cantemir a fost autorul unor lucrări de istorie, geografie, politică, folclor, satire, ode, fabule si epopei.
Dimitrie Cantemir se numara printre precursorii beletristicii românesti moderne, membru al Academiei din Berlin…
Fostă „capuchehaie” la Poartă (reprezentant diplomatic pe lângă Imperiul Otoman), domn al Moldovei (1693; 1710-1711), înzestrat cu spiritul aventurii si al intrigii (el împotriva altora, ca răspuns la varianta Brâncovenii împotriva Cantemirestilor), Cantemir a tins către consolidarea puterii centrale si a întreprins reforme pe plan fiscal si economic.
Citeste AICI continuarea povestii vietii lui Dimitrie Cantemir!
Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.