Cum să fii în siguranță la evenimente…
Articol de Stefania Grigore, 9 noiembrie 2015, 12:10
Până la incendiul din Colectiv nimeni nu și-a pus problema cât de periculoase pot fi artificiile, atunci când sunt folosite în încăperi închise. Până la Colectiv, nimeni nu își punea problema cât de ușor poate izbucni un incendiu de la un muc de țigară aruncat aiurea. Și nimeni, nu a stat să întrebe, nici acum, cât de inflamabile sunt unele prafuri colorate folosite în popularele color run-uri sau la petrecerile rave.
Prima Regulă: Întreabă. Chestionează. Află programul complet al evenimentului.
Dacă nu primești informațiile necesare, dacă ceva ți se pare cusut cu ață albă, dacă organizatorii sunt firme dubioase sau dacă pur și simplu e ceva ce te face să te îndoiești de onestitatea informațiilor promovate, NU PARTICIPA.
2. N-are nicio legătură cu moda, ci ține tocmai de siguranță.
Alege cu atenție hainele pe care le vei purta la eveniment. Evita hainele care au etichete cu Keep away from fire? De ce? Pentru că acele cârpe au mai mult de 50% fibre sintetice în ele, care se vor aprinde instant ținute lângă o sursă de căldură intensă. Mai rău, plasticul din haine se topește, devenind o gelatină fierbinte care ți se lipește de piele.
3. Când ajungi la locul unde se desfășoară evenimentul, aruncă un ochi în jurul tău. Uită-te după ieșirea de urgență (e accesibilă? o găsești ușor dacă luminile sunt stinse? dacă oamenii se vor înghesui spre ea, vor putea ieși imediat în caz de urgență?), vezi vreun extinctor în jurul tău?, cum sunt ferestrele – mari, mici, accesibile, nu sunt deloc?!
În panica creată, oamenii vor încerca să iasă fix pe unde au intrat. De multe ori însă, acea cale de acces se blochează prima și nimeni nu mai iese. Gândește-te ce faci dacă ușa pe care ai intrat va fi blocată. Mai ai altă cale de acces către exterior? Răspunsurile la aceste întrebări ar trebui să te determine să rămâi la eveniment sau să pleci imediat.
4. Între tine și formație/performeri ar trebui să existe o zonă tampon, zonă care servește tocmai pentru protecția publicului. Scenele sunt de multe ori aglomerate cu aparatură tehnică pentru asigurarea sunetului și a luminilor. Dacă tu, spectator, ai acces ușor la cabluri sau te bați pe umăr cu performerii, mai ales în cazul în care pe scenă se va folosi foc deschis sau vor fi artificii, dacă tavanul clădirii ți se pare jos, dacă nu poți să te miști doi centimetri, de cât de aglomerat este, atunci ar trebui să pleci. Nu ești în siguranță!
5. Dacă te afli la un eveniment, în timp ce izbucnește un incendiu, acoperă-ți gura și nasul, chiar și dacă focul abia a izbucnit! (scoate bluza de pe tine, eșarfa, orice… principala problemă în cazul unui incendiu sunt intoxicațiile cu fum și arderea căilor respiratorii).
6. Dacă ieșirea e deja aglomerată, mergi lângă un perete, nu sta în centru și nici nu te buscula, împreună cu ceilalți. În întuneric mergi întotdeauna pe lângă marginile camerei sau scărilor şi pipăie-le. Lasă-te în jos şi umblă pe pardoseală în patru labe. Jos fumul este mai rar şi aerul mai curat. Totdeauna lângă duşumea este un strat de aer curat, gros cam de o palmă.
7. Dacă ești prins în mulțime și simți că începi să fii împins, nu împinge înapoi. Încearcă să te îndepărtezi de zona presiunii. Psihologii care au studiat comportamentul mulțimilor spun că oamenii se mișcă într-un anume fel când sunt “în turmă”. Putem compara aceste mișcări cu un flux și un reflux. Folosește mișcarea grupului ca să ajungi unde vrei. La flux, nu împingi înapoi! La reflux, mergi în diagonală (nu în față!) – ca o mașină care încearcă să schimbe benzile!
8. Panica e firească, dar nu te lăsa cuprins de ea! Vorbește cu tine, tare sau în gând, dacă asta te ajută, spune-ți pașii pe care trebuie să îi faci, fă un efort și reamintește-ți tot ce știi despre foc/incendii și evacuări în situații de urgență. Ține-ți mintea ocupată cu informațiile astea, până ajungi afară. Nu țipa (fiecare gură de oxigen e importantă, țipând și lăsând panica să te stăpânească vei începe să respiri haotic și vei avea din ce în ce mai puțin oxigen).
9. Ajută personele căzute să se ridice, dacă poți! Un om la pământ, incapabil să se miște, declanșează efectul domino: mai multe persoane vor cădea unele peste altele, împingându-se și îmbrâncindu-se. În final nimeni nu va mai putea trece! Dacă simți că nu mai poți merge sau ți se face rău, cere ajutorul, întinzând mâna către persoana de lângă tine sau sprijină-te de un zid. Pipăind conturul pereților vei putea ajunge către ieșire.
10. Dacă hainele ți-au luat foc, rostogolește-te pe podea! Lipsa oxigenului va face ca flăcările să se stingă.
11. Nu deschide uși neverificate (dacă ușa e caldă sau fierbinte, pe partea cealaltă este foc).
12. Odată ce ai ieșit: ajută, dacă poți. Nu sta în calea pompierilor! Nu lansa acuzații, nu lua cadrele medicale la rost!
Sursa articol: blog.umblat.ro