Spiru Haret, cel mai mare organizator al invatamantului romanesc
Articol de Vicentiu Andrei, 16 noiembrie 2015, 06:57
Spiru Haret s-a nascut in inima Moldovei, în Iasii cei dragi ai lui Creanga si acolo si-a mângâiat neastâmparul de copil.
A intrevazut de pe atunci, din copilarie, ca exista lucruri care trebuie schimbate, aliniate vremii, modernizate.
Rob al stiintei exacte, urmeaza cursurile universitare la Bucuresti si în cele din urma, în strainatate, la Paris, unde, în scurta vreme, numele românului Spiru Haret umple academiile si e rostit cu admiratie de toti învatatii.
Examenul de doctor uimeste asistenta neobisnuit de numeroasa, iar decanul facultatii i se adreseaza personal, felicitând România ca produce si are asemenea talente.
Urcat prin energiile sale active pe piedestalul stiintei, acolo, în luminisul Europei, în Parisul luminilor vesnice, tânarul Haret zabovea adesea cu gandurile sale asupra vetrei romanesti, traia in imaginar viata de acasa, raurile, muntii, tot ceea ce insemna, pentru el, dorul de casa.
Devenit Om de stiinta si respectat deopotriva in interiorul si exteriorul granitelor noastre, Spiru Haret aprofundeaza ceea ce el insusi numeste „ranile ramase din trecutul amar de jaf, de nedreptate, de neîntelegerea rostului marei vieti nationale, ranile, care împutineaza puterile trupesti ale neamului si-i slabesc avânturile sufletesti”; sa le cunoasca pentru a leputea lecui si tamadui.
Stapânit de acest dor fara astâmpar, primeste cu bucurie numirea ca inspector general al învatamântului romanesc.
O situatie pe care nimeni nu si-a luat-o vreodata atât de serios în seama.
Cutreiera neobosit, voia sa stie neaparat tot ce exista ca sa stabileasca ce trebuie imbunatatit si mai ales cum.
Citeste mai departe despre Spiru Haret AICI!
Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”.
100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor.
100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală.