Concert la Sala Radio dedicat împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea Catedralei Arhiepiscopale Armene din Bucureşti
Articol de Stefania Grigore, 16 noiembrie 2015, 10:34
Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la inaugurarea Catedralei Arhiepiscopale Armene din Bucureşti, Orchestra Naţională Radio vă invită vineri, 20 noiembrie (19.00), la Sala Radio, la un concert derulat sub bagheta dirijorului bulgar MARTIN PANTELEEV – dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Sofia, dar şi dirijor invitat al Orchestrei Filarmonice din Cape Town (Africa de Sud). Pe lângă ipostaza sa de dirijor, artistul se remarcă şi ca un compozitor prolific, distins cu mai multe premii pentru lucrările sale. La Sala Radio aveţi ocazia să ascultaţi, în primă audiție în România, una dintre partiturile semnate de muzicianul bulgar: Archetype (solo vioară: VIRGIL ZVORIŞTEANU).
Dintr-un eveniment dedicat Armeniei nu putea lipsi celebrul compozitor ARAM HACIATURIAN. În interpretarea violonistului GABRIEL CROITORU, cel ce deţine dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui Enescu – instrument aflat în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu” – veţi asculta Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră semnat de Haciaturian. Lucrarea a fost compusă în 1940 și a fost dedicată marelui violonist rus David Oistrakh, care a și interpretat partitura solistică în premiera absolută de la Moscova, în toamna aceluiași an. Seara se va încheia cu una dintre cele nouă simfonii semnate de BEETHOVEN: Simfonia a VII-a în la major.
Concertul completează şirul de evenimente care au avut loc în zilele de 7 şi 8 noiembrie și au marcat aniversarea de un secol a lăcașului de cult, dar și hramul Catedralei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Noua Catedrală Arhiepiscopală Armeană din Bucureşti a fost sfinţită în 1915, anul în care a început Genocidul Armean pe teritoriul Imperiului Otoman, când armenii care au supravieţuit celor un milion şi jumătate de victime ale acestui prim genocid al secolului al XX-lea, porneau în pribegie prin lume, o parte dintre ei găsind adăpost pe pământul ospitalier al României.
Construit de către ing. Grigore Cerkez în locul vechii biserici armene, pe baza planurilor realizate de arh. D. Maimarolu în stilul arhitectonic specific armean, noul edificiu a fost conceput după modelul Catedralei de la Ecimiadzin, sediul Catolicosului şi Patriarhului Suprem al Tuturor Armenilor, aflată la circa 20 km. de capitala Erevan. Edificiul are şi puternice accente arhitecturale preluate de la Catedrala din Ani, „oraşul celor 1001 biserici”, fostă capitală medievală a regatului Armeniei.
În Catedrala Arhiepiscopală Armeană din Bucureşti s-au recules şi s-au închinat şefi de stat din Armenia ultimelor două decenii, patriarhi şi alţi ierarhi armeni, dar şi numeroase personalităţi, precum H.Dj. Siruni, Krikor H. Zambaccian, William Saroyan, Aram Haciaturian, Charles Aznavour şi alţi reprezentanţi ai comunităţii şi ai Diasporei armene.
Dirijorul bulgar MARTIN PANTELEEV face parte dintr-o prestigioasă familie de muzicieni. Din anul 1999 este dirijor asociat al Orchestrei Naţiunilor, alături de care susţine numeroase concerte în toată lumea. A mai colaborat cu Orchestra de Cameră Concertgebouw, orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra Simfonică din Johannesburg, Orchestra Simfonică din Olanda, efectuând numeroase concerte în Asia, S.U.A. şi Europa.
Violonistul GABRIEL CROITORU se bucură de peste o mie de apariţii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră „Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.