Sunt sigure la foc blocurile reabilitate termic?
Articol de Mircea Apostolescu, 17 noiembrie 2015, 11:29
Dezastrul din clubul Colectiv a adus, în mod tragic, pe agenda publică siguranța la foc. Sinistrul eveniment soldat cu moartea a zeci de oameni a avut efectul unui duș rece; ne-a făcut să ne trezim și să ne punem întrebări serioase cu privire la siguranța fiecăruia dintre noi. Una dintre aceste întrebări vizează siguranța la foc a imobilelor de locuit cu mai multe etaje reabilitate termic, mai ales după ce a circulat pe internet un videoclip cu un bloc învelit în polistiren arzând.
Pentru că Autoritatea Locală Sector 1 este cea mai avansată din țară, în ceea ce privește reabilitarea termică, am încercat să aflu cât de sigure la incendiu sunt blocurile reabilitate termic din sectorul 1.
Astfel, conform reprezentanților Primăriei Sectorului 1, sistemul termoizolant folosit în programul de reabilitare termică este unul modern și performant, compus din materiale izolante ignifuge: polistiren expandat și polistiren extrudat, ambele ignifugate, plăci rigide de vată minerală și produse din poliuretan.
Suplimentar, pentru a crește siguranța la incendiu, începând din anul 2012, au fost introduse bariere de foc, compuse din fâșii orizontale de vată minerală bazaltică, la nivelul tuturor planșeelor, spun responsabilii de la Primăria Sectorului 1.
Materialele folosite au avut toate certificările cerute de lege, iar proiectarea şi execuția lucrărilor au fost făcute tot cu respectarea prevederilor legale privind siguranța la incendiu, conform acelorași reprezentanți ai autorităților locale din sectorul 1.
Singurul semn de întrebare rămâne cel legat de execuția propriu-zisă a lucrărilor de izolare termică. În ce măsură au respectat muncitorii cerința de a aplica adeziv și pe marginile plăcilor de polistiren expandat și nu le-au fixat numai cu acele „mămăligi” aplicate din loc în loc? Pentru că, dacă în spatele polistirenului există o perdea de aer continuă, focul se va propaga, indiferent de calitățile ignifuge ale sistemului termoizolant! Răspunsul la această întrebare poate fi dat numai punctual, pe fiecare bloc în parte, și numai dacă unul dintre proprietari a urmărit zi de zi evoluția lucrărilor.